Kolding Netavis

De unge skyder skylden på sig selv

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Vibeke Henriksen (V). Privatfoto.

Læserbrev af Vibeke Henriksen (V), Dalbyvej 16, 6000 Kolding.

Jeg er vildt bekymret for vores børn og unges tendens til at mistrives herhjemme, og det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg læser de seneste avisoverskrifter og rapporten fra VIVE (Det nationale forsknings-og analysecenter for velfærd) om ”børn og unge i Danmark 2022”. Man undrer sig over, hvorfor det går den forkerte vej med den mentale sundhed, men hvad værre er, at der er alt for lidt om, hvad vi for alvor skal forandre, hvis vi ikke bare vil fastholde, men udbygge for at sikre vores unges trivsel fremadrettet.

Hos Børns Vilkår, der blandt andet driver Børnetelefonen genkender man mønstret, hvor der ses stor travlhed i år, og opgørelsen i år viser også at flere børn ringer med oplevelsen af ensomhed og selvmordstanker.

De sidste 4 år har unges mistrivsel steget markant af unge som oplever manglende livstilfredshed. Det er gruopvækkende at læse at 74 % af danske børn fra 0-14 år har forsøgt selvmord, som svarende til ca. 4 om dagen inden for de seneste år.

Det er simpelthen frygtelig læsning at de er fyldt op af forventningspres, selvskade, ensomhed i sådan en ung alder. Oplevelser som man risikere at tage med sig ind i voksenlivet.

De unge skyder skylden på sig selv, hvis de ikke passer ind i fællesskabet, de vender blikket indad, næsten aldrig udad. Så oplevelsen er, at det er et individuelt ansvar at være en del af fællesskabet og det er ens egen skyld, hvis man ikke er med.

Derfor skal vi for alvor forandre og have fokus på sundhedsfremmende faktorer, såsom bedre mestring for den unge –forebyggende indsatser for at sikre sunde relationer til forældre, venner, skole, og et stærkt fritidsliv med idræt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel