Kolding Netavis

Advarsel fra dyrlæge: Dette kan forgifte dit kæledyr

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: AniCura/pressefoto.

Mange danskere ser netop nu frem til hyggelige efterårsaktiviteter, men den nuværende årstid betyder også, at der venter en række farer for kæledyr.

Efteråret har meldt sin ankomst, og mens mange ser frem til hyggelige efterårsaktiviteter som en gåtur i de danske skove, er årstiden forbundet med en risiko for alvorlige forgiftninger for kæledyr. I den kommende tid bør kæledyrsejere derfor være ekstra opmærksomme, når hunden færdes i efterårsnaturen.

-Efteråret er en skøn tid for kæledyr og ejere, der både giver anledning til mange udendørsaktiviteter i den danske natur og en masse indendørs leg, hvor kæledyrene bliver stimuleret. Men det er desværre også en tid, hvor hunde er udsatte for farer som giftige svampe og kastanjer samt agern-forgiftning, og derfor bør man holde ekstra godt øje med sit kæledyr lige nu, fortæller chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, i en pressemeddelelse.

Selvom årstiden medfører en række farer for kæledyr, skal man dog stadig huske den daglige gåtur, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen, der her forklarer, hvad man lige nu særligt skal holde øje med, når man færdes i naturen.

Kastanjer kan være farlige

For mange danskere er en gåtur i skoven en hyggelig efterårsaktivitet, der foruden lidt motion også giver anledning til at samle kastanjer til sjove dekorationer og dyr. Men selvom de flotte kastanjefrugter kan virke harmløse, når de pynter i hjemmet, kan de være livsfarlige for hunde, hvis de kommer til at spise dem.

-Hestekastanjen er udbredt i hele landet og indeholder stoffet aesculin, der kan være giftigt at indtage for hunde, hvilket også er tilfældet med hestekastanjetræets blade, blomster og bark. Derudover kan kastanjer også sætte sig fast i tarmen, og derfor er det vigtigt, at man sørger for, at hunden ikke kommer for tæt på nedfaldne kastanjer eller kastanjedekorationer derhjemme, siger Hanne Friis og fortsætter:

-Det er især hvalpe og yngre hunde, man skal holde et særligt øje med, da de typisk vil være mere nysgerrige på kastanjer end ældre hunde og derfor er i større risiko for at blive forgiftet. De typiske symptomer ved kastanjeforgiftning vil som regel vise sig inden for to dage og vil ofte kunne ses i form af diarre og opkast.

Pas på giftige svampe

I efteråret ser mange også frem til at gå på svampejagt, men ligesom det er tilfældet for mennesker, er der en række giftige svampe, som også for hunde kan være farlige at indtage.

-I den danske natur findes der omkring 30 svampe, som kan være giftige i forskellig grad, hvor symptomerne typisk vil vise sig i form af kvalme, opkast eller diarre. De farligste svampe i Danmark er fluesvampe, der indeholder amatoxiner, som forårsager celledød i lever og nyrer, hvilket kan have dødelige udfald for kæledyr, og disse svampe skal man således være ekstremt påpasselig over for, forklarer Hanne Friis.

Fremkomsten af svampe ses både i skove, haver og ved marker, og selvom svampeforgiftning kun i sjældne tilfælde har dødelige konsekvenser, skal man ikke tøve med at kontakte en dyrlæge, hvis man har den mindste mistanke om forgiftning, lyder anbefalingen fra chefdyrlægen.

Agern kan forårsage forgiftning

I mange danske skovbunde kan man om efteråret finde nedfaldne agern i stor stil, og selvom egetræets frugter kan synes uskyldige, skal man ikke lade sig snyde. I modsætning til dyr som egern og rådyr kan hunde nemlig ikke tåle agern, der i værste fald kan være livsfarlige for kæledyret.

-Agern indeholder garvesyre, som kan forårsage betændelse i hundens fordøjelsessystem samt skader på lever og nyrer, og derfor kan store mængder agern være farlige at spise for hunde. Hvis hunden kun har spist få agern, vil en mildere forgiftning typisk føre til, at hunden bliver sløv og stopper med at spise, ligesom feber også er et almindeligt symptom, slutter Hanne Friis.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel