Kolding Netavis

Åbent Hus på Staldgården

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Pressefoto.

Bliv en del af fremtiden i Kolding når Museum Kolding inviterer til ’Åbent Hus på Staldgården’.
Staldgården er en historisk bygning i centrum af Kolding. Staldgården er næsten 6000 kvadratmeter stor.

Museum Koldings vision er at gøre Staldgården til et vigtigt kraftcenter i kommunen. Og du skal være med.

Kom og være med når Museum Kolding åbner dørene på vid gab ind til den store hvide bygning, Staldgården midt i Kolding. Dørene åbnes for offentligheden, så alle kan opleve, hvad der sker på stedet.

Som Staldgården står nu, fungerer bygningen dels som kontor og udstillingslokale for Museum Kolding, andre dele er helt rå; nærmest som den stald, bygningen var engang.

Museum Kolding står over for en spændende udfordring; vi skal nemlig begynde helt forfra med nye udstillinger. Staldgården er et centralt element i denne proces, og museet har store ambitioner om at skabe et nyt museum i Staldgården, som vil sætte en helt ny standard for kulturhistoriske museer i det 21. århundrede, oplyser Museum Kolding i en pressemeddelelse.

Men hvordan gør man det i praksis? Det er et af de spændende spørgsmål, som museet stiller sig selv og sine samarbejdspartnere – og dig.

Rundvisninger i Staldgården

Gå med museumsdirektør Rune Lundberg eller kulturarvschef Steen Lundbye på rundtur i Staldgårdens ca. 6000 kvm store område. Hør om Gestapos regionshovedkvarter, som havde til huse i lokalerne på Staldgården og om regimenter og kongelige hestestalde.

Hver halve time vil de tage en ny gruppe med, og guide rundt og fortælle om historien og drømmene for stedet.

Proces og drømme

I den historiske pejsestue kan gæster se processen og høre mere om museets drømme. Her kan du også dele dine egne drømme og ideer til, hvordan du gerne vil se Staldgården udvikle sig i fremtiden.

I pejsestuen byder Museum Kolding på kaffe og kage, mens du udforsker Staldgården og deltager i diskussionen om museets fremtidige retning. Det er en unik mulighed for at være med til at skabe noget stort og betydningsfuldt for Kolding og hele regionen.

Den historiske pejsestue

Måske undrer man sig over, hvorfor vi i Museum Kolding kalder rummet ’Den historiske pejsestue’.
Under 2. Verdenskrig fungerede rummet, med den hyggelige pejs, som alt andet end hyggelig pejsestue. Det var derimod Gestapos ekspeditionskontor og forkontor til Gestapochefen Thees Burfeind kontor i et af de tilstødende lokaler. Det var fra disse lokaler, at Gestapos kamp mod modstandsbevægelsen i Syd- og Sønderjylland blev ledet.

Ruminddelingen på Staldgården er fortsat stort set identisk med ruminddelingen, da Gestapo opererede fra Staldgården.

Efter krigen flygtede Burfeind som mange andre af sine kolleger tilbage til Tyskland. Han blev imidlertid hurtigt anholdt og blev efter krigen idømt 10 års fængsel, men blev i 1953 benådet og udvist til Tyskland.

Program, 20. juni kl. 15-18

Gå til den grønne dør i den nordlige del af østlængen.
• Kl. 15.00: Dørene åbner
• Kl. 15:10: Rundvisning i Staldgården á ca. ½ times varighed
• kl. 15:40: Rundvisning i Staldgården á ca. ½ times varighed
• Kl. 16:10: Rundvisning i Staldgården á ca. ½ times varighed
• Kl. 16:40: Rundvisning i Staldgården á ca. ½ times varighed
• Kl. 17:10: Rundvisning i Staldgården á ca. ½ times varighed
• Kl. 18:00: Tak for i dag

Kilde: Museum Kolding

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel