Kolding Netavis

5 millioner kroner til projekt

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Trapholt/Kenneth Stjernegaard.

Pengene skal bruges til projektet, der løber over de næste 3 ½ år.

Trapholt og Aarhus Universitet er udvalgt til at modtage 5 millioner kroner til projektet CraftVærk over de kommende 3 ½ år. Det sker med opstart 1. oktober.

Trapholt museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design ved Kolding Fjord har gennem flere år haft fokus på, hvorledes man løser efterspørgslen på engagement og meningsfulde fællesskaber på kunstmuseer gennem kunstnerisk samskabelse i stor skala med op til 1.000 deltagere.

Forskere ved Aarhus Universitet har i en årrække samlet kulturaktører i forskningsnetværket Take Part, publiceret og afholdt konferencer om kulturel deltagelse.

Velux Fondens museumssatsning støtter, at Trapholt gennemfører to borgerinddragende craft-projekter, som over de kommende 3 ½ år vil udmunde i to store kunstneriske installationer skabt sammen med hundredevis af borgere, forskning og en metodebog om, hvorfor og hvordan. Det oplyser Trapholt i en pressemeddelelse.

CraftVærk er etableret i partnerskab med professor Birgit Eriksson ved Aarhus Universitet, og der indgår flere nationale og internationale forskere med henblik på både at videreudvikle Trapholts metode og undersøge, hvilken betydning og forandring det har for henholdsvis deltagere, museet, samfundet og kunsten, at et kunstmuseum arbejder på denne måde.

Corona-krisen er som et forstørrelsesglas på kulturen, hvor udfordringerne også viser nye veje for fremtidens kulturliv. Trapholts arbejde på samskabelse slog således i særlig grad igennem i 2020/21 med tre signaturprojekter, der danner fundamentet for at tage et forskningsbaseret metodisk skridt opad i relation til tidligere praksis.

“Lighthope” er et stort hæklet kunstværk skabt af 1.000 borgere under nedlukningen i foråret 2020; Tæt på Træer – en kunstig skov af 600 quiltede blade skabt af borgere under nedlukningen i vinteren 2021, som en dobbeltkommentar til naturkærlighed og klimakrisen.

Grænseløse Sting – et kæmpe broderet kunstværk, der blev præmieret af Statens Kunstfond, skabt af 800 borgere som en aktuel kommentar til Genforeningsfejringen 2020. Professor Birgit Eriksson indgik som følgeforsker i Grænseløse Sting.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel