Kolding Netavis

Teknos minimerer energiforbruget

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Teknos i Vamdrup reducerer energiforbruget, hvad svarer til energiforbruget i 192 boliger. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Virksomheden i Vamdrup reducerer energiforbruget, hvad svarer til energiforbruget i 192 boliger.

Teknos i Vamdrup, der producerer maling til industrien, reducerer hvert år energiforbruget. Produktionen skal hvert år minimere forbruget med fem procent. Det svarer til energiforbruget i 192 danske boliger.

I 2020 reducerede Teknos i Danmark sit energiforbrug med 13 procent i produktionen.

Teknos i Vamdrup producerer 23–24 millioner liter vand- og opløsningsmiddelbaseret maling, UV-lak og fortyndere om året, næsten en fjerdedel af hele Teknos Groups produktion. Blandt andet fremstiller Teknos i Danmark Aquatop 2600, en vandbaseret udvendig træbeskyttelse til vinduer og døre.

Fabrikken drives af strøm, hvoraf 70 procent kommer fra vindenergi.

Datalogning hjælper med at opdage “energityve”

En af nøglerne bag energibesparelserne i Vamdrup er 20 dataloggere, der blev installeret på fabrikken i foråret 2019. Dataloggere er elektroniske enheder, som overvåger og registrerer parametre over tid, så data kan måles, dokumenteres og analyseres.

I Vamdrup overvåger dataloggerne forbruget af elektricitet og naturgas til ventilation, varmepumpe, opvarmning af bindemiddeltanke og kompressor. Teamet i Danmark træffer dokumenterede beslutninger baseret på disse data og tester forskellige muligheder for at finde de bedste løsninger.

-Vi begyndte at datalogge de funktioner, der havde det bedste reduktionspotentiale. Dataene gør det muligt for os at forbedre vores processer til at drifte mere energieffektivt og opdage mangler. Vi udfører også eksperimenter for at finde nye måder at gøre tingene på, og dataene viser næsten øjeblikkeligt resultaterne af disse tests, forklarer Brian Creutz, fabrikschef for Vamdrup-fabrikken i Danmark.

Energibesparelser svarer til årlig drivhusgasemission fra 346 personbiler eller energiforbruget i 192 danske boliger.

Som det næste overvejer den danske virksomhed at investere i en ny varmepumpe for yderligere energi- og omkostningsbesparelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel