Kolding Netavis

Slotssøen renses for denne plante

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

I dag, lørdag, bliver Slotssøen renset for vandplanten hornblad, der blokerer afløbet fra søen.

Slotssøen i Kolding er nærmest ved at drukne i vandplanten hornblad, som har formeret og spredt sig kraftigt i den varme sommer. For at undgå, at de rodløse planter kommer til at blokere afløbet fra søen, går Kolding Kommune nu i gang med at opsamle og fjerne en del af vandplanterne. Arbejdet udføres med en specialbåd. Det startede i går og fortsætter i dag, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

– Risikoen er, at hornblad kommer til at spærre for afløbet, så vandet fra Slotssøen ikke kan løbe ud i fjorden. Hvis det sker, kan vi få problemer med oversvømmelse i området – f.eks. i forbindelse med kraftig regn, forklarer ingeniør Brian Simmelsgaard fra Kolding Kommune.

Hornblad er en primitiv vandplante, som mangler rødder. I varme somre ligger den typisk som store grønne øer i overfladen af Slotssøen.

Må dagligt undgå, at afløb stopper til

I øjeblikket må kommunens driftsmedarbejdere flere gange dagligt fjerne hornblad fra afløbsristen i den østlige ende af søen ved biblioteket for at undgå, at afløbet stopper til. Det er ikke en holdbar løsning. Derfor sætter kommunen en båd med transportbånd i vandet for at opsamle og fjerne plantemateriale fra hele søen.

– Det er lidt usædvanligt, at vi udfører arbejde af den her type på en lørdag, men alternativt skulle vi have ventet flere uger på grund af travlhed hos entreprenøren. Vi har ringet til de nærmeste naboer og orienteret dem om arbejdet, og vi forsøger selvfølgelig at begrænse støjen mest muligt, fortæller Brian Simmelsgaard.

Når plantematerialet er indsamlet, bliver det lagt i en bunke ved søbredden neden for Slotssøbadet, så vandet fra grøden kan løbe tilbage i søen.

– Vi er selvfølgelig opmærksomme på at undgå lugtgener for naboerne, så plantematerialet kommer kun til at ligge kortvarigt ved Slotssøen, før det bliver læsset i container og kørt bort, slutter Brian Simmelsgaard.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel