Kolding Netavis

Medaljer og legater til talenter

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Den højtidelige ceremoni i Riddersalen på Koldinghus var lidt anderledes, end den plejer at være, for naturligvis skulle diverse coronaforholdsregler overholdes. For eksempel skulle hver modtager selv tage sin medalje på - og håndtryk var skiftet ud med coronavenlige hilsner. Her er det EUX-tømrer Anders Dinesen, der hilser på borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen, mens næstformanden på Hansenberg, Grethe Andersen, kigger på. Foto: Hansenberg.

Ved en ceremoni i Riddersalen på Koldinghus modtog 19 tidligere elever årets Hansenberg-medalje – og et legat på 5.000 kroner.

Hvis alt var gået efter planen, skulle uddelingen af Hansenberg-medaljen 2020 traditionen tro have fundet sted i maj. De planer satte coronasituationen dog en midlertidig stopper for.

Men tirsdag lå de flotte og prestigefyldte medaljer endelig klar til uddeling i Riddersalen på Koldinghus. Modtagerne var 19 tidligere elever fra Hansenberg og Hansenberg Tekniske Gymnasium.

– Det er dejligt at stå her og endelig kunne fejre jer. For dagen i dag er en festdag. Medaljen blev første gang uddelt i 2012. Siden er uddelingen blevet en tradition her i disse fantastiske rammer, og det er en fornøjelse at have mulighed for at fortsætte denne tradition. I kommer med i en særlig klub, sagde direktør på Hansenberg, Morten Kaj Hansen, i sin tale.

Svendeprøve på særlig dag

En af dem, der nu er med i den særlige klub, er VVS-energispecialist Simon Heisig fra Lunderskov. Hen på aftenen den 11. marts 2020 var han færdig med sin svendeprøve, der omhandlede en fastbrændselinstallation med åben ekspansion.

Så lige inden statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde bekendtgjorde, at alle uddannelsesinstitutioner i Danmark på grund af coronasituationen skulle lukke deres bygninger ned, gik Simon Heisig ud fra svendeprøven med tre 12-taller i værktøjskassen.

En bedrift, der først indkasserede ham den helt særlige og prestigefyldte fagets medalje fra TEKNIQ Arbejdsgiverne – og nu altså også Hansenberg-medaljen.

– Det er skønt, og jeg er da stolt af det, for jeg synes selv, at jeg gjorde et godt stykke arbejde. Jeg har ikke haft mulighed for at fejre resultatet, og jeg har da været træt af, at jeg ikke kunne vise min installation frem til min mester og andre. Man ville gerne have vist den frem til sine kære – det er naturligt. Så det er super godt, at vi nu kan fejre det ved ceremonien på Koldinghus, sagde Simon Heisig.

Større end guld

Gastronom og medaljemodtager Jonathan Blomgreen Thygesens var enig. Han nåede også lige at få afsluttet sin svendeprøve den 11. marts, hvor han kunne forlade Hansenbergs køkken med en flot guldmedalje.

Men COVID-19 spændte ben for en decideret fejring.

– Jeg er virkelig glad for min præstation, men det har været en tam omgang, fordi vi ikke har haft dimission eller overrækkelse af medaljer. Så jeg er rigtig glad for at være med til ceremonien på Koldinghus, og Hansenberg-medaljen er vel nok større end guldmedaljen, lød det fra Jonathan Blomgreen Thygesen, der bor i Vester Nebel.

Tak til de kloge hænder og hoveder

Det var borgmester i Kolding Kommune Jørn Pedersen, der stod for selve medaljeoverrækkelsen, og han kaldte arrangementet imponerende af to grunde:

– For det første kommer der her fokus på kloge hænder og hoveder – og det sidder der på jer. Ellers var I ikke nået hertil. Den anden grund har vi lige oplevet i coronatiden. Tiden har vist, at der var behov for nogen, der kunne gå og tænke nye veje. Fitnesscentre blev lukket ned. Det var der nogen, som var klar til at omstille sig til. Restauranter omstillede sig og lavede takeaway. Mange måtte omstille sig – og mange i brancher, der er repræsenteret her i dag. Vi er omgivet af dygtige folk, der er uddannet og efteruddannet – blandt andet her på Hansenberg, sagde Jørn Pedersen.

Borgmesteren sluttede af med at takke medaljemodtagerne:

– Tak til jer – og til dem, der har inspireret jer. Og tak til Hansenberg for de kloge hænder og hoveder.

Formålet med Hansenberg-medaljen er at hædre elever, som er gode forbilleder inden for netop deres fag. De er udvalgt, fordi de eksempelvis har fået 12 til svendeprøven, har uddannelsens højeste gennemsnit på skolebeviset/eksamensbeviset – eller på anden måde har gjort sig fortjent til det.

Med medaljen følger et diplom og et legat på 5.000 kroner.

Årets modtagere

Beslagsmed Ann-Sofie Elmholdt Juncker (Sdr. Vejrbakken v/Martin Jensen, Frederikshavn)

Dyrepasser Patrick Bukh Thing Christensen (Hedensted & Omegns Rideklub)

Dyrepasser Sara Kande (AQUA Akvarium & Dyrepark, Silkeborg)

Fitnessuddannelsen – Eric Neumann (CrossFit PitStop, Kolding)

Frisør Natja Ekeler Thygesen (Passion by Bjerring, Børkop)

Gastronom Jonathan Blomgreen Thygesen (Aagaard Kro, Egtved)

Landmand med specialet akvakultur Martin Norup Nielsen (Lundby Fisk v/Peter Holm)

Mediegrafiker Karoline Ribergaard Frederiksen (HANSENBERG)

Mekaniker Mads Vestergaard (Aunsbjerg Kolding A/S)

Smed Rasmus Bjerrum Strande (VJ Rørteknik A/S, Esbjerg N.)

Tandklinikassistent Janni Granly Schmidt Petersen (Tandlægerne Middelfart)

Teknisk designer Kristoffer Jensen Thesbjerg Koch (Danfoss A/S, Kolding)

Teknisk student Alexander Vinding Nørup

Teknisk student Helene Vangsgaard Nielsen

Teknisk student Oliver Müller Smedt

Tjener André Lindberg Larsen (Henne Kirkeby Kro, Henne)

Tømrer Anders Dinesen (Å Huse A/S, Haderslev)

Veterinærsygeplejerske Anne Foged Pedersen (Dyrlægehuset Kolding)

VVS-energispecialist Simon Heisig (Andresen’s VVS A/S, Kolding)

Se billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *