Kolding Netavis

Mærk magien i historien

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Fra 2. juli og frem til 1. november inviterer Koldingbibliotekerne store som små med på lokalhistorisk tidsrejse.

Kolding fejrer, at slot og by fylder 750 år. Men hvad er det, der har gjort Kolding til den by, den er i dag? Måske har du også undret dig over, hvordan en kongelig renæssancefest løb af stablen, eller hvordan toiletforholdene var i 1600-tallet?

Alt det og meget mere kan du lære om og opleve på Kolding Bibliotek. Her bliver du ved leg, quiz og konkurrence ført igennem fem historiske perioder:

• 1500-tallet: Til fest på slottet hos dronning Dorothea og kong Christian III
• 1600-tallet: Latrinet – Hvor blev lorten af?
• 1700-1800-tallet: Toldstedet Sønderbro – Porten mod syd
• 1943-1945: Gestapo på Staldgården
• 1970’erne: Film og musik i Kolding

De historiske installationer kan opleves forskellige steder på biblioteket. Til hver installation er der knyttet særskilte aktiviteter, hvor du blandt andet kan regne som en tolder, klæde dig ud som en konge og farvelægge 70’er-billeder. Du vil også finde særudstillinger med bøger, film og musik til udlån, der skal inspirere til videre læsning og udforskning af din by.

Lær din by at kende

– Koldings lokalhistorie viser sig jo at være sindssygt spændende. Vores håb er, at ”Mærk magien i historien” vækker folks nysgerrighed og lyst til at lære deres by bedre at kende, fortæller Jesper Albrechtsen, bibliotekar på Koldingbibliotekerne.

Sammen med biblioteksformidler Nanna Lykke Larsen har han været tovholder på projektet, men bag dem har stået et stærkt hold af kollegaer til at løfte opgaven. Koldinghus har hjulpet med sparring, og Kolding Stadsarkiv har fungeret som både sparrings- og samarbejdspartner, da en del af den samlede tidsrejse på Kolding Bibliotek er et besøg i deres 70´er-udstilling om film og musik i Kolding. Derudover har Lisbet Thorøe Larsen og Elisa Theil været hovedkræfterne bag idé og opførelse af Latrinet og Toldstedet.

Quiz og konkurrence

Der er ugentlige præmier og to store hovedpræmier på højkant, hvis du tager med på tidsrejsen og svarer rigtigt på quizspørgsmålene. Ugepræmierne er gavekort på 150 kroner til Bog & idé i Kolding samt bogen ”IVÆRKSÆTTERNE – da Kolding blev moderne”, sponsoreret af Kolding Stadsarkiv. Hovedpræmierne er gavekort til Bowl’n’Fun i Kolding.

Kilde: Koldingbibliotekerne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel