Kolding Netavis

Lillebælt lider

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Læserbrev af Villy Søvndal (SF), borgmesterkandidat, Gl Bjert 39C, 6091 Sdr. Bjert og Jørn Chemnitz (SF), byrådskandidat, Ejstrup Vang 6, 6000 Kolding.

På overfladen ser det smukt og idyllisk ud, når vi ser bøgen spejle sin top i bølgen blå, men idyllen falmer så snart, vi dykker ned under overfladen af Lillebælt. Fiskebestandene er stort set forsvundet fra området og især bundfiskene er hårdt ramt af mange års iltsvind.

Det fremgår tydeligt af Fiskeristyrelsens tal over landinger af fisk i Vestlige Østersø og Lillebælt.

Siden 2012 hvor forskerne første gang advarede om, at der var tegn på øget algevækst og risiko for iltsvind i området, er fangsterne af bundfisk som torsk, rødspætte, skrubbe og ising faldet med knap 90%. Landbrugspakkens ekstra udledninger af kvælstof ses desværre også tydeligt.

Siden 2016 er tilbagegangen i fangsterne gået meget hurtigere.

Der er tale om intet mindre end en miljøkatastrofe. Hvis noget tilsvarende var sket på landjorden med døde træer, rådyr og fugle, der lå rådnende på jorden, ville hele befolkningen have været i oprør og krævet handling og drastiske indsatser.

Bare fordi vi ikke kan se, at havet lider sker der intet, og udledninger af næringsstoffer især fra landbruget og miljøfremmed kemi fra land og by fortsætter.

Fiskerierhvervet er i knæ, og lystfiskerturismen klager, mens havmiljøet kæmper sin dødskamp.

SF vil gå forrest for, at der i samarbejde med de øvrige kommuner ved Lillebælt og Miljøstyrelsen skrues kraftigt op for overvågning af miljøtilstanden.

Vi skal have dokumenteret årsagerne og hurtigt sætte gang i tiltag, der kan sikre et sundt Lillebælt til de kommende generationer, og til de erhverv, der er afhængige af ren og rig natur.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *