Kolding Netavis

De fleste dødsulykker sker på landevejen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Omkring halvdelen af alle tilskadekomne i Sydøstjylland forulykkede i byerne, mens hovedparten af de dræbte mistede livet uden for byerne, viser ny rapport fra Vejdirektoratet.

I 2019 kom 227 personer til skade, og 19 personer blev dræbt i trafikken i Sydøstjyllands Politikreds. Det viser en ny rapport over ulykker fordelt på politikredse fra Vejdirektoratet.

– Antallet af lettere tilskadekomne er faldet meget fra 2015 til 2019. Der var 38 personer, der kom lettere til skade i 2019, mens der var 66 personer i 2015. Samme udvikling ses ikke for de alvorligt tilskadekomne, hvor der i 2019 var 189 personer, som kom alvorligt til skade. Det er det højeste antal, der har været i de seneste fem år, fortæller Vejdirektoratets trafiksikkerhedsekspert, Marianne Foldberg Steffensen, i en pressemeddelelse.

Hovedparten af de dræbte mistede livet på landevejen

Rapporten viser også, at der var næsten lige så mange, der forulykkede i en byzone som i en landzone i Sydøstjyllands Politikreds. Helt konkret forulykkede 52 procent af de dræbte eller tilskadekomne i en landzone og 48 procent i en byzone.

På landsplan var 42 procent af personskaderne i landzone. Dermed var der en større andel af personskader i en landzone i politikredsen end på landsplan.

Der var stort set også lige så mange alvorligt tilskadekomne i byområderne som i landområderne i politikredsen. Samme fordeling ses dog ikke for de dræbte. 15 ud af de 19 dræbte i Sydøstjylland Politikreds mistede livet i landzone.

– Hovedparten af de dræbte i Sydøstjyllands Politikreds mistede livet i en landzone. Ulykker, der sker i en landzone, vil oftere ske med højere hastighed end i byerne. Dermed stiger risikoen for, at ulykken medfører alvorlig personskade, forklarer Marianne Foldberg Steffensen.

Forsat mange unge blandt de tilskadekomne og dræbte

Hvis man i rapporten dykker ned i ulykker blandt unge, udgjorde de 18-24-årige i 2019 14 procent af de dræbte og tilskadekomne i politikredsen, mens de kun udgjorde 8 procent af befolkningen i Sydøstjylland.

Dermed udgør unge sydøstjyder ligesom deres jævnaldrende i resten af landet en større andel af de tilskadekomne i forhold til deres andel af befolkningen.

Sydøstjyllands Politikreds dækker kommunerne i Kolding, Fredericia, Vejle, Billund, Hedensted, Horsens og Skanderborg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel