Kolding Netavis

Budgetforlig vedtaget: Venstremedlem stemte imod

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Kommuneskatten i Kolding Kommune hæves med en halv procent, men først fra 2020.

Det besluttede et flertal i byrådet 25. september 2018, da kommunens budget for 2019 blev endelig vedtaget. Kommuneskatten hæves fra 25,0 pct. til 25,5 pct. fra 1. januar 2020. Imod stemte Tobias K. J. Jørgensen fra Venstre. Grundskyld og dækningsafgift røres der ikke ved.

Da alle partier tidligere på måneden indgik et forlig, som skal sikre kommunen en mere robust økonomi, var en skattestigning på en halv procent fra 2019 eller 2020 en del af aftalen. Samtidig blev kommunens embedsfolk bedt om at analysere, hvornår det bedst kan betale sig at hæve skatten.

Analysen har vist, at det er en fordel at vente til 2020, da Kolding Kommune ellers risikerer at måtte aflevere en stor del af indtægterne til staten – uden at det kommer borgerne i Kolding til gode.

Udskyder skattestigning

På grund af regeringens skattestop bliver landets kommuner straffet, hvis kommunernes skat under et stiger. I værste fald kunne det betyde, at Kolding Kommune i 2019 skulle aflevere 75 pct. af indtægterne fra skattestigningen til staten. Det svarer til 58 mio. kr. Også de følgende tre år ville staten indkassere en stor, men gradvist faldende andel af skatteindtægterne.

Den straf kan Kolding Kommune imidlertid begrænse ved at udskyde skattestigningen til 2020. Det skyldes en frit lejde-ordning, som giver kommuner, der tidligere har sænket deres beskatning, mulighed for at hæve skatten uden at blive straffet så hårdt.

Der er forskellige krav til, hvornår en frit lejde-ordning kan tages i brug. Da Kolding Kommune har sænket dækningsafgiften fra 2014 og fremefter, kan kommunen benytte sig af frit lejde-ordningen fra 2020 – og dermed begrænse sanktionerne fra staten. På den måde kan Kolding Kommune ende med ”kun” at miste seks mio. kr. i årene 2020-22, når det samlede regnskab gøres op.

For at kompensere for de manglende indtægter fra en skattestigning allerede i 2019 benytter Kolding Kommune sig af en mulighed for at optage et lån på 10 mio. kr. på favorable vilkår fra staten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel