Kolding Netavis

Vamdrup med i opløb om stor udviklingspulje

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Vamdrup bymidte. Foto: Palle Skov.

Vamdrup er med i opløbet om at få del i de 130 mio. kr., som Folketinget har afsat til at skabe mere liv i bymidterne i mindre og mellemstore byer. Nu går Kolding Kommune og Vamdrup Byforum i gang med at udarbejde en detaljeret ansøgning, som skal give Vamdrup frihed og penge til udvikling.

Hele 32 kommuner har søgt om at få del i forsøgsordningen med frie bymidter, som skal være med til at skabe liv og aktiviteter i mindre og mellemstore byer med 4.000-20.000 indbyggere. Bolig- og Planstyrelsen har mandag meddelt, at Kolding Kommune er gået videre til næste runde sammen med 13 andre ansøgere – se pressemeddelelse fra Indenrigs- og Boligministeriet.

-Det er en virkelig dejlig melding, som jeg kun kan betragte som en kvittering for det store arbejde, som Vamdrup Byforum og Kolding Kommune allerede har lagt i udviklingsarbejdet. Nu sætter vi alle kræfter ind på at få lavet en god ansøgning, så Vamdrup og visionen om Vores Hus, som vi brænder så meget for, kan blive en del af forsøgsprojektet, fortæller Eva Kjer Hansen (V), formand for Kulturudvalget, i en pressemeddelelse.

Budgettet er 20,2 mio. kr.

Vores Hus indeholder biograf, mulitisal, bibliotek, foyer og mødelokaler. De to primære aktører i huset er Vamdrup Kino samt Vamdrup Bibliotek. Budgettet er 20,2 mio. kr. med store bidrag fra private fonde.

Vores Hus Illustration Tegnestuen Mejeriet
Vores Hus. Illustration: Tegnestuen Mejeriet.

De kommuner, som bliver udpeget til at indgå i forsøgsordningen, forpligter sig til i samarbejde med lokale aktører at etablere velfærdscentre med lokale tilbud, der kan understøtte bylivet og styrke den nære velfærd. I Vamdrup handler det bl.a. om at gøre Vores Hus til et stærkt centralt ankerpunkt for øget liv i bymidten, som knytter op til alle de øvrige elementer byen.

Nytænkende og innovative projekter

Hensigten med udviklingspuljen er at give kommunerne størst mulig frihed til at arbejde med nytænkende og innovative projekter i samarbejde med virksomheder, foreninger, offentlige institutioner og borgere. Projekterne skal tage udgangspunkt i de lokale ønsker og behov, og målet er at bryde de onde cirkler, som er opstået i forlængelse af, at folk flytter til de store byer, ligesom storcentre og handel på nettet presser det lokale handelsliv.

-At blive en del af dette pilotprojekt vil betyde meget for Vamdrup og for hele Kolding Kommune. Kombinationen af penge og frihed skal skabe udvikling og være med til at forskønne byen, siger borgmester Knud Erik Langhoff (C).

Vamdrup Byforum og Kolding Kommune går nu i gang med at lave en detaljeret ansøgning, som specificerer de lokale visioner. Ansøgningen skal afleveres senest 31. januar. Bolig- og Planstyrelsen har tidligere givet udtryk for, at 10 projekter bliver en del af forsøgsordningen med frie bymidter, som kommer til at løbe i perioden fra 2024 til 2029.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel