Kolding Netavis

Ny robotteknologi skaber større værdighed og bedre arbejdsmiljø

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Robotten er med til at give værdighed til borgerne, simpelthen fordi man kan lave mange flere forflytninger og der er større fleksibilitet i forflytningerne. Pressefoto.

Plejekoncernen Attendo har testet den nye robotteknologi fra PTR Robots på Vonsildhave Plejecenter, og meldingen er klar: Der er stor gevinst.

Robotter kan ikke erstatte de varme hænder og den menneskelige kontakt i plejesektoren, men de kan frigive vigtig tid til nærvær og pleje samt hjælpe med forflytninger og løft af beboerne. Sådan lyder det fra medarbejderne på Vonsildhave Plejecenter, der fik mulighed for at opleve og teste teknologien sammen med robotvirksomheden PTR Robots.

– Teknologi og hjælpeværktøjer har i mange år været anvendt i hospitals- og plejesektoren. Der er sket meget på det teknologiske område de seneste år, og derfor følger vi aktivt med i udviklingen, der kan bidrage til at styrke trivslen og arbejdsmiljøet på vores plejehjem. Da muligheden for at teste den nye robot opstod, var vi derfor også klar, siger direktør Søren Andersen fra Attendo Danmark A/S i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Og afprøvningen har virkelig gjort indtryk. Vi kan se spændende perspektiver i den måde, vi kan hjælpe beboerne med pleje og rehabilitering, men også interessante perspektiver i forhold til at styrke arbejdsmiljøet.

Større værdighed og frihed

Vonsildhave Plejecenter ser stort potentiale i robotteknologien, der ved at hjælpe med gangtræning og sidde-til-stå-træning kan bidrage til, at beboerne forbliver mobile så længe som muligt. Samtidig kan robotten foretage mere fleksible forflytninger, da den i modsætning til de eksisterende loftslifter kan bevæge sig mere frit rundt.

– Robotten er med til at give værdighed til borgerne, simpelthen fordi man kan lave mange flere forflytninger med større fleksibilitet, fortæller virksomhedschef Ditte Korsager fra Vonsildhave Plejecenter og fortsætter:

– Jeg er særligt glad for den rehabiliterende funktion, da det giver beboerne ekstrem stor frihed. De kan være rehabiliterende i egne omgivelser med deres vante personale og de andre beboere, så det er i det miljø, de er vant til at bo og leve i. Samtidig har den styrkede mobilitet en kæmpe værdi for beboernes trivsel og livskvalitet, understreger hun.

41637 1601649207

Medarbejderne på Vonsildhave Plejecenter testede PTR robotten, der blandt andet skåner medarbejderne fysisk i forbindelse med tunge løft. Pressefoto.

Højnet arbejdsmiljø

Også arbejdsmiljøet forbedres med robotten, der gør det mere skånsomt for medarbejderne at foretage tunge løft. Den kan dermed være med til at skabe et arbejdsmiljø, der er mindre fysisk belastende, og beskytte medarbejderne mod arbejdsskader.

– Medarbejderne foretager mange tunge løft. Risikoen for rygproblemer og skader er derfor kæmpestor inden for forflytninger af beboerne, og her kan robotten hjælpe med et bedre og mindre belastende arbejdsmiljø i hverdagen og bidrage til at reducere skaderne signifikant, siger direktør fra PTR Robots, Lone Jager Lindquist, der deltog ved afprøvningen.

Kolde hænder kan ikke alene

Med robotten kan medarbejderne bedre håndtere forflytninger og gangtræning af beboerne alene uden at være afhængig af en ekstra kollega, så der kan frigives varme hænder til den nære pleje og omsorg. For Attendo er det helt afgørende, at den teknologiske udvikling i plejesektoren ikke fører til færre varme hænder:

– Robotter kommer aldrig til at afløse de varme hænder, men teknologien flytter sig på området. Hvis vi kan hjælpe med bedre rehabilitering og styrke værdigheden samt trivslen for beboerne samtidig med, at medarbejdernes arbejdsmiljø styrkes, så vil vi gerne gå sammen med PTR Robots om at teste og udvikle teknologien, understreger Søren Andersen.

Fakta om Vonsildhave Plejecenter

Vonsildhave Plejecenter åbnede i 2015 og ligger i Kolding. Plejecentret består af 60 lejligheder med egen terrasse eller altan, hyggelige fællesområder og attraktive udearealer med grønne områder Herudover er der wellnessfaciliteter med spa og massage samt træningslokale.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *