Kolding Netavis

Nu skal renses op efter fortidens synder

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Her er det Kærgård Plantage. Privatfoto.

Der skal renses op efter fortidens synder, hvor kemikalieaffald udgør en fare for mennesker. En adresse i Vamdrup er blandt de steder, der skal renses.

Region Syddanmark har i 2023 afsat næsten 10 millioner kroner til forureningsundersøgelser og oprensninger.

-Der er lang vej hjem, inden vi er færdige. Men vi tager det trin for trin. Det er en skændsel, at man før hen i tiden bare lod stå til. I dag kan vi se, at den var helt gal – ikke mindst fordi forurening har konsekvenser for vores liv og helbred og miljø, siger miljøudvalgsformanden fra Vamdrup, Poul Erik Jensen (S), Region Syddanmark.

Der skal i 2023 foretages oprensning på 9 grunde, bl.a. på to børneinstitutioner, to offentlige legepladser og tre renserigrunde.

Det gælder bl.a. renserier, som er årsag til oprensning på Torvet 19-23 i Vamdrup, Gothersgade 45-47 i Fredericia og Jernbanegade 17 i Grindsted. Derudover skal der ske oprensning på børneinstitutionen Grejsdalsvej 155A i Vejle og en tilsvarende institution på strømmen 2 i Odense SØ.

Der bliver også oprensning på legepladserne, Hyldevænget i Sommersted og Rosengade 21 i Vojens.

Derudover er der i 2023 lagt op til 20 forureningsundersøgelser i bl.a. Vejle, Vorbasse og Odense.

-Vi må forvente, at der kan dukke nye forureninger op, som hidtil har været ukendt. Det så vi bl.a. i år bl.a. på den gamle Gori-grund på Dyrehavegårdsvej, hvor der blev fundet giftige kemikalietromler under en bygning., fortæller Poul Erik Jensen.

Han tilføjer, at der samtidig presses på for at få bevilget penge til oprensning af generationsforureningen i Grindsted.

-Jeg håber Folketingets partier husker os, når der skal afsættes penge i 2023. Derudover kommer oprensningen efter PFAS-forureningen til at fylde meget mere i de kommende år. Her er det især grundvandet, som er truet, slutter Poul Erik Jensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel