Kolding Netavis

Mælk smager af kokos og vanilje: Nu skal øko-køerne på græs

Debelgaard har været økologisk siden 1997, og det har stor betydning for både køerne og landmændene. Pressefoto.

Økodag har siden 2005 givet flere hundrede tusinde danskere anledning til at besøge økologiske Arla-gårde rundt om i Danmark for at opleve de forårskuldrede øko-køer springe ud på græsset.

I år har corona-restriktioner desværre sat en stopper for den traditionelle fejring af Økodag, der normalt tiltrækker tusindvis af gæster og byder på sjove aktiviteter på gårdene.

Men køerne skal selvfølgelig stadig på græs, og Arlas økologiske landmænd ser frem til at se køerne hoppe i forårssolen den 18. april kl. 12 – selvom de kommer til at savne de glade tilskuere. Blandt de mange økologiske Arla-landmænd, der deltager i årets Økodag, er Birgit Petersen, der sammen med sin mand Arne og deres søn Christian driver den store, økologiske gård Debelgaard i Brørup nær Vejen.

12.000 liter økomælk i døgnet med smag af kokos og vanilje

På Debelgaard har to familier deres daglige gang. Gården drives nemlig både af ægteparret Arne og Birgit Petersen og deres søn Christian, der som sjette generation overtog landbruget i sommeren 2020. Gården er derudover hjemsted for hele 400 økologiske mælkekøer, der tilsammen leverer 12.000 liter økologisk mælk i døgnet. Debelgaard har været økologisk siden 1997, og det har stor betydning for både køerne og landmændene.

– Vi har aldrig fortrudt, at vi omlagde til økologi. For os at se er det den allerbedste løsning for vores landbrug. Det er både godt for miljøet og for køerne. Og køernes velbefindende er altid vores førsteprioritet. Det er blandt andet derfor, at de bliver flyttet til en ny mark cirka hver tredje dag, efter de er kommet på græs. Vi kan mærke, at det gør dem glade, og glade køer producerer mere mælk, siger Birgit Petersen i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Og så er køernes velbefindende med til at sikre, at vores mælk bevarer sin unikke smag. Vores køer producerer nemlig mælk med en sød smag af kokos og vanilje, og den er vi meget stolte af, siger Birgit Petersen.

Netop denne smag er da også afgørende for familien – og for Arla. Debelgaard er nemlig den eneste gård, der leverer blandet andet kefir, mælk og fløde til produktlinjen Arla Unika Essens. De har derudover Dyrevelfærdsmærket med tre hjerter.

400 sortbrogede køer springer foråret i møde – også uden tilskuere

I år skulle have været ottende gang, Debelgaard inviterede gæster inden for til Økodag, og normalt er der besøg af cirka 4.000 gæster fra hele Danmark – endda også enkelte gæster fra Schweiz og Tyskland. Det bliver derfor en anderledes start på foråret for Debelgaards køer, der nu må springe ud i foråret uden tilskuere.

– Vi elsker at have gæster i alle aldre på besøg til Økodag, så vi er ærgerlige over, at de må undvære det fantastiske syn af hoppende køer igen i år. Men Økodag er først og fremmest køernes festdag, og for dem bliver glæden ikke mindre på grund af corona. Duften af frisk græs er begyndt at nå køerne inde i stalden, og de kan fornemme, at foråret er på vej. Det bliver fantastisk at lukke dem ud, siger Birgit Petersen og understreger, at hun glæder sig til at åbne gården op for gæster i 2022.

Danskerne har dog mulighed for selv at se køerne springe ud på græsset, når Arla sender live på sociale medier.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *