Læserbrev af Merete Due Paarup (R), byrådsmedlem, Uhrevej 11, 6064 Jordrup.
Kolding Havn ligger som en tung arv midt i byen. I dag er den præget af skrot, miljøfarlige materialer, tung trafik og virksomheder, der udgør en reel risiko for både borgere og natur. Brande, eksplosioner og olieudslip har sat deres præg på havnens omdømme – og med god grund. Vi har sagt det længe og aktiv gået ind i arbejdet med Kolding Kan Mere – for at få sat skub i udviklingen af vores inderhavn.
Det er på tide, at vi – som politikere og som by – gentænker havnen grundlæggende. For hvorfor skal Kolding bære risikoen ved at placere miljøfarlige virksomheder midt i en by, der ellers er kendt for design, kultur og grøn omstilling?
Hvor stor del af vores bedste arealer i Kolding skal bruges til skrot, lager opbevaring der kunne ligge andre steder fx tørdok i Vamdrup/Taulov? Lagerhaller med bådopmagasinering?
Vi hár besluttet i byrådet en vision der hedder MERE BY – GRØNNERE HAVN. En vision vi som ejere må forvente både havnebestyrelse, ledelse og virksomheder arbejder loyalt for. Men det er son om de kun læser “MERE HAVN”.
Kolding Havn kunne være noget helt andet.
Forestil dig en havnefront, hvor gamle skrotbunker er erstattet af grønne byrum. Hvor du kan gå en aftentur langs vandet, drikke kaffe ved kajkanten, eller bo i moderne boliger med udsigt over fjorden. Hvor børn leger i parker, iværksættere bygger nyt, og kulturlivet får plads at udfolde sig. Hvor klimasikring og bæredygtighed er tænkt ind fra starten.
Andre byer har gjort det: Aarhus Ø, Nordhavn i København, Vejle rykker med SDU og IT på Nordhavnen, Odense Havn er forvandlet, Randers bygger klimabro og rykker erhvervshavnen. De har vendt ryggen til industrien (eller flyttet, rykket, reduceret, optimeret…) og åbnet havnene op for livet. De har skabt attraktive, levende bydele – og det kan vi også i Kolding. Vi skal ikke være kopiere af andre – vi kan tage det bedste af de mange erfaringer og eksempler – og gøre til vores,
Men det kræver politisk vilje. Det kræver mod til at sige: nok er nok. Det kræver at vi ikke forlænger lejekontrakter. Det kræver samarbejdsvilje fra havnen. Det kræver ansvar – ansvar for borgernes sikkerhed, for byens fremtid og for at bruge vores unikke beliggenhed bedst muligt.
Vi skal ikke nøjes med at administrere skrot og risiko – og reaktivt gøre noget pga seriebrande. Vi skal have visioner og ambitioner for Kolding og havnen er vores største potentiale. Vi skal forvandle den fra fra skrot til flot – og give fjordadgang tilbage til byen og borgerne! Vi skal skabe liv, boliger, rekreative områder, kultur, turisme… en attraktion.
Fremtiden tilhører de byer, der tør drømme – og handle.
Radikale har været klar hele tiden – dejligt at andre partier begynder at komme ind i kampen. Kolding kan nemlig meget meget mere.