Kolding Netavis

Jagten på spøgelsesgarn i Lillebælt

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
De næste 14 dage, vil fartøjerne og deres besætninger drage afsted fra Gl. Ålbo Camping i Lillbælt, hvor de har deres base og bliver supporteret af ejer Martin Pedersen. Privatfoto.

De næste 14 dage gæster miljø- og forskning fartøjerne ’seekuh´ og ’Circular Explorer’ Lillebælt på jagt efter spøgelsesgarn og marine efterladenskaber.

Den tyske miljøorganisation, “One earth One ocean”, har sammen med Scientific Diving Association fra universitet i Kiel, på andet år arrangeret en kampagne til Lillebælt, på jagt efter marine efterladenskaber på bunden.

Formålet er at opsamle så mange som mulige ”ghost-net” og derved forbedre levevilkår for fisk og dyreliv, samt beskyttelse af vores alles havmiljø.

10.000 net går tabt hvert år

Hvert år går op til 10.000 net tabt i Østersøen og bliver dødelige for havpattedyr, fisk, havfugle og bløddyr. Problemet med disse plastnet er holdbarheden. Nettene, er som ofte fremstillet af nylon, polyester eller polyethylen, som ikke rådner, men nedbrydes til mikroplast partikler.

På grund af partiklernes natur, aflejringer af giftstoffer på overfladen, har de en betydelig indvirkning på marine økosystemer. De flydende mikropartikler i vores vandmasser forveksles med fødeemner til mange fiskearter.

Dette betyder at partiklerne til sidst ender i vores spiselige fisk og dermed i menneskekroppen.

I dag er der mere end 150 millioner tons plastaffald i verdenshavene. Ifølge FN-undersøgelser kan vægten af plastaffald overstige vægten af fisk i verdenshavene i 2050. Derfor er alt hjælp en vigtig hjælp, for at komme dette problem til livs.

De næste 14 dage, vil fartøjerne og deres besætninger drage afsted fra Gl. Ålbo Camping i Lillbælt, hvor de har deres base og bliver supporteret af ejer Martin Pedersen, som har brugt det meste af sit liv på at dykke Lillebælt tynd.

-At få besøg af sådan en ekspert gruppe, med de egenskaber, vidensbank og fartøjer, er en sand gave for Lillebælt – jeg glæder mig meget til at tage med ombord og se kampagnen i aktion, oplyser Martin Pedersen, som er dykker og havformidler igennem de sidste 20 år.

Skibene og deres besætning byder i disse 14 dage velkommen ombord til alle dykkere, som har lyst og mod til at give en hånd med til arbejdet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel