Kolding Netavis

Første spadestik til ny fjernvarmeledning

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Fra venstre ses: TVIS’ bestyrelsesformand, Lars Schmidt, borgmester Jørn Pedersen (V) og Vamdrup Fjernvarmes bestyrelsesformand, Niels Thomsen. Pressefoto.

De tre første spadestik blev mandag taget på den nye fjernvarmeledning, som skal forsyne Vamdrup med fjernvarme fra TVIS-systemet.

De tre, som bidrog med deres arbejdskraft til den otte kilometer lange strækning, var Koldings borgmester, Jørn Pedersen, Vamdrup Fjernvarmes bestyrelsesformand, Niels Thomsen, og TVIS’ bestyrelsesformand, Lars Schmidt. Det oplyser TVIS i en pressemeddelelse.

– Det er en stor glæde for mig, at vi har sat gang i arbejdet. Ledningen til Vamdrup og dagen i dag er særlig speciel for os i TVIS, da vi markerer det første af tre store udvidelsesprojekter til byer i Trekantområdet, som skal forsynes med TVIS-varmen. Det er den første større udvidelse i selskabets 35-årige i historie, siger Lars Schmidt, bestyrelsesformand i TVIS.

Borgmester er også begejstret

Begejstringen er delt af Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune, efter at have været med til at tage det symbolske stik i jorden på hjørnet af Frederiksberggade og Vestergade i Lunderskov.

– Det er et vigtigt skridt mod udfasningen af fossile brændsler i vores energiforsyning i Kolding, og jeg er selvfølgelig Lunderskovs borgere taknemmelige for, at TVIS må fylde en smule på vejen mod Vamdrup, men det er i en rigtig god og nødvendig sags tjeneste, siger Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet…

12×16-meter rør fra Isoplus på Frederiksbergsgade i Lunderskov. Pressefoto.

Formålet er at forsyne Vamdrup Fjernvarme med varme fra varmesæsonen i 2021/2022, hvor TVIS skal levere 72 procent af fjernvarmen til Vamdrups 1.168 fjernvarmeforbrugere. TVIS’ andel svarer til det årlige forbrug i cirka 1400 standardhuse, og der er plads til at forsyne flere.

Ledningen har tilstrækkelig kapacitet til fremtidige udvidelser af fjernvarmenettet i Vamdrup, så der er plads til, at endnu flere forbrugere kan få del i fjernvarmen.

– Vi forventer at sætte kaffen over i oktober næste år og glæder os til at invitere TVIS ind i vores varmeområde. Vi fortsætter med at aftage overskudsvarme fra Rockwool og udfaser stort set de sidste fossile brændsler fra fjernvarmen og værner forbrugerne mod de svingende olie- og gaspriser. Og så giver det os gode kort på hånden, når vi tilbyder vores varmeløsning til gas-områderne i Vamdrup, siger Niels Thomsen, bestyrelsesformand i Vamdrup Fjernvarme.

Når projektet er gennemført og Vamdrup Fjernvarme modtager TVIS-varme til varmesæsonen i 2021-2022, bliver det med en væsentligt reduceret CO2 – udledning på 93%. CO2-udledningen falder med 78.000 ton over en 20-årig periode eller cirka 3.900 tons pr år.

Mindst 27 arbejdspladser i et år

Umiddelbart efter første spadestik overtager fagfolkene gravearbejdet det næste års tid, hvor Arkil baner vejen i jorden og placerer rørene med kran, Isoplus leverer rørene og muffer, mens smede fra DK Rør svejser rørene sammen.

– Vi er startet på Vestergade 2 i Lunderskov, hvor vi om et lille års tid vender tilbage for at tilslutte ledningen til det eksisterende fjernvarmenet. Vi forventer i gennemsnit at etablere cirka 50 meter om dagen. Arbejdet foregår langs vej og cykelsti og 12 lodsejere har indvilliget i, at vi må placere et par fjernvarmerør på deres marker. Vi gør os umage for, at gravearbejdet er til mindst mulig gene for lodsejere, gående og trafikanter. Når ledningen er etableret, er fjernvarmen gemt væk under jorden, og man kan tage den stabile varme for givet hjemme i stuerne, siger Brian Schmidt, projektleder ved TVIS.

Rørene kommer i 16 meters længder og er knap 17 centimeter i diameter, men er pakket ind i isolering og en kappe, så de bliver 56 centimeter i diameter. Konstruktionen, isoleringen og driftsmetoden gør, at varmetabet kun er på 2 procent.

TVIS investerer ca. 48 mio. kr. i etableringen af ledning, pumpestation og vekslere. Alene ledningsarbejdet sikrer arbejdspladser i vinterperioden, som typisk ikke har for meget anlægsarbejde. Ikke desto mindre beskæftiger projektet cirka 27 mand ved Isoplus, Arkil, Cowi og TVIS i et år. Derudover smede, landmålere og transportfolk hos samarbejdspartnere.

Sideløbende skal der også etableres en ny pumpestation, som skal cirkulere fjernvarmevandet, fire nye vekslerstationer og mindre udskiftninger i det nuværende system.

Fakta

Når Vamdrup Fjernvarme indgår et samarbejde med TVIS vil fjernvarmeforbrugerne overgå til billigere og mere miljøvenlig varme, som primært er baseret på overskudsvarme fra Shell Raffinaderiet, affaldsvarme fra Energnist og biomasse-varme fra Skærbækværket.

• Vamdrup Fjernvarmes aftale med Rockwool fortsætter, og naturgaskedlerne beholdes til spids- og reservelast.

• For Vamdrup Fjernvarme bortfalder det sidste af de oprindelige to grundbeløb til drift af naturgasmotoren vedudgangen af 2019. Forventede prisstigninger på naturgas medfører en stigning i fjernvarmeprisen for Vamdrup Fjernvarmes forbrugere, hvilket de undgår, når TVIS etablerer en ny transmissionsledning, som leverer billigere og mere miljøvenlig varme.

• Projektforslaget har været sendt i offentlig høring, og der er ikke kommet høringssvar imod gennemførelse afprojektet.

• Faldet i CO2-udledning på 3900 tons om året svarer til udledningen fra en køretur i en ny personbil på over 32 millioner kilometer. Eller 800 gange rundt om jorden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *