Kolding Netavis

Det er svært at være hovedpinepatient

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Karsten Fogde (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Karsten Fogde (SF), medlem af Regionrådet, Villestofte Skovgyde 146, 5210 Odense NV.

Ikke alene kæmper mange med fordomme om, at det nok ikke er så slemt – eller at det bare er en kvindesygdom; – og mange kan have svært ved fx at fastholde et arbejde på grund af mange sygedage. Men borgerne kæmper også med ufattelig lange ventelister på behandling.

I runde tal har vi 162.000 borgere, der kæmper med hovedpine, alene her i Region Syddanmark.

3% af den danske befolkning har kronisk hovedpine, d.v.s. at patienterne har hovedpine mere end 15 dage om måneden.

5% af alle besøg hos praktiserende læger drejer sig om hovedpine og 14% af alle sygedage skyldes migræne.

Hvert år koster migrænebehandling 420 mio.kr. og samtidig 1,2 mia. kr. i tabt ”produktion”; – for Region Syddanmark alene svarer dette ”produktionstab” til 252 mio. kr.

Er du henvist til det nationale hovedpinecenter i Glostrup er ventetiden 2 år. Den lokale ventetid på hovedpineklinikkerne i både Esbjerg og Odense er omkring et ½ år begge steder. Skal du have den nye og meget lovende CGRP medicin, som kan hjælpe folk med kronisk migræne, skal du igennem 2 andre mediciner først, før du kan komme til udredning for en medicin, som hjælper 60% af dem, der er så heldige at få lov til at modtage denne medicin – og er en medicin med færre bivirkninger.

Ventelisterne er altså lange – og vejen til at få den rette hjælp kan være lang. Har man hovedpine, fx migræne, så er det ulideligt at vente, og lang transport er en nærmest uoverstigelig barriere.

Det må vi simpelthen kunne gøre bedre, både af hensyn til den enkelte hovedpinepatient, men også set i et samfundsøkonomisk perspektiv.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *