Kolding Netavis

Beder folketingsmedlem om at sikre musikundervisning i Kolding

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Formand for Kulturudvalget i Kolding, Jesper Elkjær. Privatfoto.

Formanden for Kulturudvalget i Kolding beder nu folketingsmedlem om hjælp.

Formand for Kulturudvalget i Kolding, Jesper Elkjær, har bedt det lokale SF folketingsmedlem Karina Lorentzen om at gå ind i sagen med MGK-centeret i Kolding, som er et undervisningstilbud for musik og konservatorieforberedende, men som rammes økonomiske hårdt af et ny projektstøtteforslag.

-Forslaget vil overføre penge fra provinsen og til de største byer, hvor det i forvejen er nemmere at drive den slags tilbud, fordi der er elever og dermed økonomi nok. Det er en bombe under talentudviklingen i provinsen, og det er en skævvridning og centralisering af musiktilbuddene, siger Jesper Elkjær i en pressemeddelelse.

Karina Lorentzen, SF er enig. Hun har derfor rejst sagen overfor kulturministeren.

-Som formand for Folketingets Landdistriktudvalg arbejder jeg hver dag med at skabe lige muligheder – uanset postnummeret. Det her forslag bidrager til skævvridningen af vores land, og det er uacceptabelt. Jeg mener ikke, at ministeren bare kan gemme sig bag en fond, der smadrer sammenhængskraften i Danmark. Selvfølgelig skal der også være adgang til et ordentligt tilbud i provinsen, og det er hendes opgave at sørge for, forklarer hun.

Baggrund

Da Folketingets i 1978 lavede det første MGK i Holstebro og senere i 1983 det andet i Kolding, var det fordi konservatorierne ind til da næste udelukkende modtog optagelsessøgende fra konservatoriernes hjembyer. Man ville sikrer at tilbuddet om musikuddannelse og blev et reelt tilbud på de ”magre” jorde. Senere kom flere centre til, men i 2011 betød en reform, at man slog 18 MGK-centre sammen til 7.
De 4 centreredes omkring storbyerne Odense, Aalborg, Århus og København, hvor MGK Sct. Annæ Gymnasium også senere er kommet til. De sidste 3 MGK-centre MGKMidtVest, MGKSjælland og MGKSYD blev etableret som mere decentrale MGKere med kraftcentre i hhv. Holstebro, Køge og Kolding.

MGKSYD omfatter således MGKafdelinger i Sønderborg Esbjerg, der drives af Kolding-afdelingen fra Kulturskolen Kolding.

Den nye rammeaftale for centrenes økonomi besluttes af Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg. Her påtænkes at lade økonomien afhænge af befolkningstallet. Det vil alene tilgodese byområder, hvor der i forvejen er veludviklede professionelle musikmiljøer. MGKSyd står således til at miste en væsentlig del af deres driftsbudget.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel