Kolding Netavis

Bæredygtighed på skoleskemaet

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Kolding Kommune.

I disse dage damper og syder det fra gryderne på Hansenberg, hvor 30 medarbejdere fra køkkenerne på institutioner og plejehjem på tværs af Kolding Kommune er på kursus.

Her arbejder de med bæredygtighed både i forhold til reducering af spild, affaldshåndtering, optimal udnyttelse af råvarer og hel masse andet.

Kurset kom i stand på initiativ af cheføkonoma på plejehjemsområdet, Susanne Jensen, og lederen af køkkenet på plejehjemmet Bertram Knudsens Have, Laila Kristensen, som tog fat i Hansenberg for at høre, hvad de kunne tilbyde af kurser. Det resulterede i et 7 dages kursus, som er spækket med den sidste nye viden om bæredygtig produktion af mad og fødevarer.

På kurset bliver de undervist af Nicolai Johansen, som har fundet den sidste nye viden og teknikker frem, som kursisterne skal prøve kræfter med. Kursisterne lærer bl.a. om råvarernes klimabelastning og CO2-aftryk, brug af engangsemballage og generelt mere brug af plantebaserede supplementer til kosten som bønner og linser:

-Allerede nu arbejder vi rimelig bæredygtigt i køkkenerne på plejehjemmene i Kolding Kommune, og vi er gode til at undgå madspild og generelt spare på ressourcerne. F.eks. satte vi for et par år siden gang i en undersøgelse for at finde ud af, hvor vi kunne optimere vores strømforbrug, hvilket resulterede i en rigtig stor besparelse. Men vi kan altid blive endnu bedre, og udviklingen på det her område sker jo så hurtigt, så derfor er sådan et kursus en rigtig god idé, så vi kan holde os helt skarpe., fortæller Laila Kristensen, ledende økonoma på Bertram Knudsens Have, i en pressemeddelelse.

Et fokus i rekrutteringsprocessen

Kurset har både til formål at uddanne medarbejderne inden for det sidste nye på bæredygtighedsområdet, men planen er også at bruge kurset i rekrutteringsøjemed. For som på så mange områder kan det være svært at rekruttere kvalificeret personale til køkkenerne på plejehjemmene.

Men håbet er, at et stigende og vedvarende fokus på bæredygtighed kan være med til at tiltrække kompetent arbejdskraft – og særligt de unge mennesker, hvor bæredygtighed og klimaet ofte er højt på dagsordenen.

Vinder af Årets Plantevækst Køkken 2022

At arbejde med bæredygtighed i kommunens køkkener er ikke noget nyt. Gennem længere tid er der blevet arbejdet på at gøre køkkenerne mere klimavenlige som en del af EU-projektet Food2030, og i fredags kastede det en fornem pris af sig. Plantevækst afholdt prisuddelingsshow, Plantepriserne, som fejrede dem, som går forrest på vejen mod en mere plantebaseret hverdag.

Kolding Kommune vandt prisen i kategorien Årets Plantevækst Køkken for deres arbejde mod at sikre, at planter og planteproteiner bliver den nye norm, når menuen skal sættes sammen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel