Damplokomotivet er solgt til Sjรฆlland. Lรฆs her historien om det gamle lokomotiv, som har vรฆret en del af lokalomrรฅdet.
Det er formentligt nu slut med at se eller kรธre med et veterantog trukket af et damplokomotiv her i landsdelen. Det skriver Fรฆllesavisen.
Danmarks Jernbanemuseum har nemlig overdraget det eneste lokomotiv af slagsen til en Sjรฆllandsk veterantogsklub, og det er sket som et led i en igangvรฆrende afvikling af museets aktiviteter i Lunderskov.
Skuffelse lokalt
At Jernbanemuseet nu sรฆlger ud af det historiske jernbanemateriel i Lunderskov har kunnet lรฆses pรฅ museets hjemmeside.
Det handler om materiel, som museet ikke er interesseret i at bevare, der er udbudt til salg โ primรฆrt til andre veterantogsklubber i Danmark. Og her har den sjรฆllandske veterantogsklub รฅbenbart budt ind pรฅ damplokomotivet TKVJ 12.
At lokomotivet nu er kommet til Sjรฆlland har vakt skuffelse โ isรฆr blandt lokale veterantogsfolk. De mener, at lokomotivet rent historisk hรธrer til her pรฅ egnen โ eller i det mindste pรฅ jysk grund.
Historien kort fortalt
TKVJ stรฅr for Troldhede โ Kolding โ Vejen Jernbane. En privatbane, som havde udgangspunkt og depot i Kolding. Lokomotivet blev anskaffet til denne banes รฅbning i 1917 og er bygget af Den Schweiziske Lokomotiv og Maskinfabrik Winterthur.
Lokomotivet har i sin tid ved Troldhedebanen โ ogsรฅ kaldet Trolden โ isรฆr under 2. Verdenskrig og i รฅrene lige efter trukket et utal af lange tog med vogne lรฆsset til randen med tรธrv og brunkul fra moser og brunkulslejer fra Nordvestjylland og Midtjylland, enten til udskibning fra Kolding Havn, eller til brug lokalt til opvarmning i Kolding.
Men da Troldhedebanen stod over for nedlรฆggelse i 1960โerne, stod det gamle lokomotiv ubenyttet hen og var dรธmt til ophugning.
Lokale entusiaster kรธbte lokomotivet
Det syntes en lille gruppe lokale jernbaneentusiaster dog ikke rigtigt om. De skyndte sig at oprette en klub, Kolding Lokomotivklub, KLK. Og det lykkedes lige akkurat derigennem at skaffe midler nok til at kunne kรธbe TKVJ 12 samt nogle vogne inden ophugningen.
Nรฆsten samtidigt lejede klubben sig ind den gamle lokomotivremise i Lunderskov, som udviklingen ogsรฅ havde gjort overflรธdig. Og det blev TKVJ 12โs nye hjemsted.
Sรฅ gik frivillige ellers i gang med at total renovere lokomotivet.
Klubben opgav
Pรฅ et tidspunkt mรฅtte klubben dog give op. Der kunne ikke skaffes frivillige nok til opgaverne. Derfor blev det besluttet at nedlรฆgge klubben og vederlagsfrit overdrage alt det historiske jernbanemateriel, som klubben ejede, til Danmarks Jernbanemuseum.
Ny forening tog over
Men hermed var det ikke slut. En ny forening sรฅ dagens lys. Sydjyllands Veterantog, som pรฅtog sig opgaven med fortsat at vedligeholde det kรธreklare materiel. Deriblandt ogsรฅ TKVJ 12, som var renoveret kรธreklar.
Denne gang dog uden egentligt ejerskab. Foreningen fik ogsรฅ lov til at benytte materiellet i Lunderskov til veterantogskรธrsel og beholde indtรฆgterne derfra.
Det betรธd en ny รฆre for det gamle lokomotiv. Nu som trรฆkkraft for et populรฆrt veterantog pรฅ Banedanmarks strรฆkning mellem Vejle og Jelling.
Men et nyt signalanlรฆg, som den beskedne teknik pรฅ det gamle lokomotiv ikke kunne leve op til, satte imidlertid en stopper for denne kรธrsel.
Veterantoget med TKVJ 12 i front har ogsรฅ vรฆret en populรฆr gรฆst pรฅ veteranbanen mellem Vojens og Haderslev.
For Sydjyllands Veterantog er det gรฅet som med Kolding Lokomotivklub. Der har ikke kunnet skaffes frivillige til bestyrelsen og til vedligeholdelsen af materiellet, hvilket har medfรธrt, at foreningen har droslet sit virke i Lunderskov ned.
Og dette har vรฆret en medvirkende รฅrsag til, at Danmarks Jernbanemuseum har besluttet at afvikle i Lunderskov ved at sรฆlge ud af materiellet. Tilbage af aktivitet i den gamle remise er der nu kun en lille gruppe entusiaster, som hovedsageligt hjรฆlper til med afviklingen. Det betyder, at inden sรฅ lรฆnge kommer det tidspunkt nok, hvor sidste mand lukker og slukker, og at en jernbanehistorisk periode i Lunderskov dermed er slut.