Lรฆserbrev af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), folketingsmedlem – valgt i Sydjyllands Storkreds, Sindalvej 4, 6000 Kolding.
I dag fejrer vi Kvindernes Internationale Kampdag, og pรฅ en dag som i dag kan man blive helt forundret over, hvor fรฅ kvinder der stiller op i politik. I Koldings byrรฅd er kun 9 ud af 25 medlemmer kvinder. Kaster man et blik over hele landkortet er kun hvert tredje byrรฅdsmedlem kvinde. Og for ikke mange kommunalvalg siden, var der lige sรฅ mange kvindelige borgmestre, som der var borgmestre, der hed Erik. Med et kommunalvalg lige for dรธren til november bliver vi simpelthen nรธdt til at finde ud af, hvordan vi fรฅr kvinderne med.
Det er et grundlรฆggende demokratisk problem, nรฅr vores beslutningstagere ikke afspejler befolkningen. Ligesom en fodboldkamp har brug for angribere, forsvarere og mรฅlmรฆnd, sรฅ bliver man i politik nรธdt til at spille pรฅ alles kompetencer, hvis vi vil finde de lรธsninger, der skal komme alle til gode. Og i forhold til de andre nordiske lande halter vi desvรฆrre efter.
Der er ingen simple forklaringer pรฅ, hvorfor vi i Danmark har en skรฆv kรธnsfordeling. Men vi kan som et minimum gรธre det mere attraktivt for de politisk engagerede kvinder at stille op. Derfor foreslรฅr vi i SF en rรฆkke tiltag for at fremme ligestilling i politik, som ogsรฅ skal kunne mรฆrkes her i Kolding. Byrรฅdsmรธderne skal i hรธjere grad planlรฆgges pรฅ tidspunkter, hvor smรฅbรธrnsforรฆldre kan deltage. Og regeringen skal oprette et kompetenceudviklingsforlรธb, ligesom lokale partiforeninger skal kunne fรฅ stรธtte til at danne lokale kvindenetvรฆrk. Pรฅ den mรฅde kan vi gรธre det nemmere at bryde de barrierer ned, som stรฅr i vejen for kvinderne i dansk politik.