Kolding Netavis

Stor efterspørgsel på hospitalsklovne

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
To tidligere hospitalsklovnelærlinge og underviser. Foto: Danske Hospitalsklovne.

Der er stor efterspørgsel på hospitalsklovne over hele landet er stor. Derfor søger foreningen Danske Hospitalsklovne lige nu nye lærlinge til optagelse på den halvandet årige Hospitalsklovneuddannelse. Det er adgangskravet for at kunne arbejde som professionel hospitalsklovn.

Danske Hospitalsklovne består i dag af 70 professionelle og uddannede hospitalsklovne, der arbejder over hele landet – blandt andet også i Kolding. Men behovet for flere hospitalsklovne vokser og der er stor efterspørgsel på hospitalsklovne. Derfor vil foreningen starte endnu et hold på uddannelsen med start januar 2024.

-Vi oplever stor efterspørgsel på den faglighed, som vores hospitalsklovne kommer med på blandt andet børneafdelinger, børne- og ungdomspsykiatrien og bosteder. Vi ved fra undersøgelser og fra international forskning, at hospitalsklovne betyder plads til leg og livsglæde for syge og sårbare børn og familier under deres sygdomsforløb. Ved at tilføre vores forening flere professionelle klovnekræfter kan vi hjælpe endnu flere børn og familier, fortæller direktør i Danske Hospitalsklovne, Tania Dethlefsen, i en pressemeddelelse.

Det bliver det 12. hold, som Danske Hospitalsklovne uddanner siden foreningens stiftelsen for 20 år siden.

Uddannelse er et nødvendigt værktøj

Det kræver fantasi og humor at arbejde som hospitalsklovn, men arbejdet er bestemt ikke for sjov.

Bag de røde næser har hospitalsklovnene en solid uddannelse og mange timers træning i at møde og anerkende børnene, familien eller personalet præcis, hvor de er.

For hvert møde er særligt, og kunsten for hospitalsklovnen er at gribe nuet og aldrig læne sig op ´ad plejer´:

-Man skal blandt andet have evnen til nærvær både sat på spidsen og i bredden, og modet til også at gå ind i sårbare og voldsomme situationer. Hospitalsklovnen skal ikke være hovedperson, men en sanselig funktion til gavn for andre, og det er der noget meget befriende i, siger Lykke Scheuer, der til dagligt arbejder som hospitalsklovnen Baglæns og er en del af det uddannelsesteam, der uddanner nye kollegaer.

Hun understreger, at det derfor kan være svært at pege specifikt på, hvilke kompetencer, man skal besidde for at blive optaget uddannelsen.

Men i udvælgelsespanelet kigger de blandt andet på, om der er en kreative nerve, om du forstår at improvisere og gribe det der umiddelbart sker foran dig eller de ting, du møder. Og så er det en styrke, hvis du forstår at bruge dig selv og din krop som redskab til at åbne op for muligheder eller sindstilstande.

Til gengæld er det underordnet, hvor i landet du bor, da foreningen arbejder landsdækkende og har brug for flere klovnekræfter til glæde for sårbare børn og unge i hele Danmark.

I 2021 optog Danske Hospitalsklovne 12 lærlinge på uddannelsen ud af 150 ansøgere. De 12 lærlinge er netop blevet færdiguddannet.

Ansøgningsfristen for at søge ind på Hospitalsklovneuddannelsen er den 4. december kl. 12.00. Læs mere om uddannelsen her: danskehospitalsklovne.dk, hvor du også kan høre den nye podcast om udviklingsrejsen til at blive uddannet hospitalsklovn.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel