Bor du i Kolding Kommune og lever med diabetes, kan du fra 1. december sende din injektionspen til genbrug i stedet for forbrænding. Alle kommunens ni apoteker deltager i et forsøg, der har som ambition at vise, hvordan medicinalindustrien kan genanvende mere plastaffald.
Hvert år bliver der solgt 3,9 millioner injektionspenne i Danmark alene af medicinalvirksomheden Novo Nordisk. Selvom pennene både indeholder glas og plast af høj kvalitet, der faktisk kan bruges igen, ender de som regel som værdiløst affald i skraldespanden. Det kan gøres bedre, er budskabet i et nyt pilotforsøg med navnet returpen.dk, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Pilotforsøget, der løber i et halvt år fra 1. december til 1. juni 2021, er et samarbejde mellem flere store spillere inden for sundhedssektoren og tre kommuner, herunder Kolding Kommune. Konkret får pennebrugere mulighed for at aflevere deres brugte penne på apoteket. Plasten fra pennene får så mulighed for senere at indgå i eksempelvis skalstole.
Støtter op om cirkulær løsning
Når Kolding Kommune deltager i projektet, er det fordi, det giver rigtig god mening i forhold til kommunens arbejde med at være frontløber inden for cirkulær økonomi. Det siger Kim Ankjær Nielsen, der er projektleder i cirkulær økonomi hos Redux – Affald og Genbrug i Kolding Kommune:
– Med dette pilotforsøg støtter vi op om en cirkulær løsning, der vil gøre det nemmere for mennesker med diabetes at komme af med deres brugte penne på en miljøvenlig måde. Der vil simpelthen blive sendt lidt mindre plast til forbrænding. Samtidig er det interessant, at store spillere på det private marked rækker ud til netop vores kommune. Det handler i høj grad om, at vi er langt fremme i forhold til cirkulær økonomi. Så vi kan være en vigtig medspiller, hvis forsøget viser sig at have potentiale til at blive udbredt til resten af medicinalindustrien, siger Kim Ankjær Nielsen.
Alle ni apoteker Kolding Kommune deltager i projektet ’returpen’, og for sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening Birthe Søndergaard giver det rigtigt god mening:
– Pennene består af værdifuldt materiale, som er velegnet til genanvendelse. Og når vi genanvender det, undgår vi den store klimabelastning, det giver at brænde materialet af som affald. Dette pilotprojekt er en vigtig del af den grønne dagsorden, som vi bakker fuldt op om, siger Birthe Søndergaard.
Hun opfordrer borgerne i Kolding til allerede nu at begynde at indsamle de brugte penne, så de kan afleveres på apoteket fra 1. december. De skal afleveres adskilt fra andet medicinaffald, og man kan fra 1. december få en særlig pose til dette på apotekerne.
Pilotforsøget afsluttes 1. juni 2021. Du kan læse mere om projektet og se listen over alle 62 apoteker, der deltager i de tre samarbejdskommuner på www.returpen.dk.
Fakta
– I Kolding Kommune deltager 8 apoteker i pilotforsøget:
Ulve Apoteket (Sønderbro og Palmealle), Kolding Løve Apotek (Jernbanegade og Kolding Storcenter), Løve Apoteket (Vonsildvej), Christiansfeld Apotek, Vamdrup Apotek, Lunderskov Apotek.
– Projektet ‘Returpen’ starter 1. december 2020 og løber et halvt år frem. Det er kun pennebrugere fra København, Aarhus og Kolding kommuner, der kan deltage.
– Partnerskabet ledes af Novo Nordisk og består af Apotekerforeningen, Diabetesforeningen, Type1, LIF, Miljøstyrelsen, Københavns Kommune, Århus Kommune, Kolding Kommune, Nomeco, TMJ, Steno Diabetes Center, PostNord og DHL.