Kolding Netavis

Valentinsdag: Gys og romantik

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Til Haunted Castle kan man i år tage billeder ved Myselfie-stationen, når man tjekker ind. Haunted Castle 2020 – Blodets Forbandelse på Koldinghus. Foto: Tomas Vahlkvist.

Årets Haunted Castle er i fuld gang på Koldinghus, og mens uhyggen spreder sig, gør kærligheden det måske også. Ifølge forskere findes der nemlig en klar forbindelse mellem romantisk tiltrækning og horroroplevelser. Derfor har Haunted Castle selvfølgelig også åbent på valentinsdag fredag 14. februar, hvor Koldinghus og Dystopia Entertainment inviterer et heldigt par på blind date med middag, horror og drinks.

Selvom det kan virke lidt underligt, kan gru og horror sagtens veksles til amoriner i luften. Det mener horrorforsker Mathias Clasen fra Aarhus Universitet, som forsker i gys og gru.

– Forbindelsen mellem Valentinsdag og Haunted Castle er måske lidt overraskende, men forskning viser, at gys og horror faktisk kan bruges som en slags romantikforstærkende middel. Det er der flere grunde til. Dels kan den kropslige ophidselse, som man oplever, når man udsættes for gys, føre til en forstærket gensidig tiltrækning. Det fænomen kaldes ”the snuggle effect” i forskningen, fortæller Mathias Clasen i en pressemeddelelse.

Han tilføjer:

– Desuden er mennesket et ultrasocialt væsen, og det er naturligt for os at søge sammen med artsfæller, når vi er bange. Mine kolleger og jeg kan se af vores forskning i haunted house-adfærd, at de besøgende ofte bruger netop fysisk nærvær som frygtreguleringsstrategi. Desuden er der forskning, der peger på, at når folk gennemgår skræmmende oplevelser sammen, oplever de at gruppens bånd bliver forstærket. Man føler sig tættere knyttet på hinanden. Med andre ord er der altså gode, videnskabelige grunde til at besøge Haunted Castle med sin date på Valentinsdag.

Blind date på slottet

Koldinghus og Dystopia Entertainment har sat jagten ind på to personer, som kunne tænke sig at komme på en skræmmende blind date valentinsdag 14. februar. Eftersøgningen foregår på Facebook og er i fuld gang – over 150 har kommenteret opslaget i håbet om at komme på en uhyggelig date med en, de endnu ikke har mødt.

Blind daten er dog ikke skræmmende gys fra start til slut. Inden oplevelsen med Haunted Castle skal det udvalgte par lære hinanden at kende over en middag på Gorms Pizza. Efter skræmmeturen venter der drinks på The Old Irish Pub, hvor parret kan sunde sig og se, om horroroplevelsen har sat sine kærlighedsspor.

Det siger museumsdirektøren

– Som kulturhistorisk museum skal vi formidle til mange forskellige målgrupper. Haunted Castle er et formidlingsprojekt, som giver os mulighed for at tilbyde noget til den unge målgruppe. Vi kan se, at det lykkes at tiltrække de unge, som normalt ikke kommer på de danske museer, og det er vi rigtig glade for. Blind daten på Valentinsdag er et utraditionelt tiltag, som vi har iværksat sammen med Dystopia Entertainment. Det er endnu en skæv tilgang til at række ud efter den unge målgruppe og få dem til at gå på museum. Og så giver sammenfaldet mellem valentinsdag og Haunted Castle så god mening, når man ved, hvad forskningen siger, siger konst .museumsdirektør Nanna Ebert.

Haunted Castle på Koldinghus

Blodets Forbandelse er titlen på den tredje udgave af Haunted Castle, som Koldinghus laver i tæt samarbejde med horror-virksomheden Dystopia Entertainment. Til Haunted Castle kan man gennem interaktivt totalteater opleve uhyggen og historien helt tæt på. Ved hjælp af specialdesignet lyd og lys samt skuespillere med special effects makeup i skræmmende forklædning bliver historien levendegjort.

I grupper af 10 føres gæsterne gennem fortiden på det hjemsøgte slot, hvor der venter uhyggelige overraskelser i de historiske omgivelser. Hele turen varer ca. 1½ time og foregår selvfølgelig efter mørkets frembrud, så uhyggen er sikret. Knap 200 frivillige er med til at skabe Haunted Castle og arbejder som makeup-artister, teknikere, guider, frisører og skuespillere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *