Kolding Netavis

Trapholt nu endnu nærmere en ombygning

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Trapholt.

Kolding Byråd har godkendt en bevilling på 21 millioner kroner til Trapholts udviklingsprojekt.

Med denne bevilling er kunst- og designmuseet nu et skridt tættere på at gennemføre en omfattende ombygning, der skal sikre museets fremtid med moderne faciliteter og bedre plads til alle typer af gæster. Museumsdirektøren mener, at det er en historisk dag for museet.

Byrådet i Kolding Kommune godkendte bevillingen tirsdag. Bevillingen på 21.165.000 kr. vil blive brugt i 2024 og svarer til 25% af anlægssummen. Resten af anlægssummen skal finansieres gennem fundraising. Dette betyder, at Trapholt nu er tættere på at kunne gennemføre den planlagte ombygning og udvidelse, som har været planlagt i flere år.

Museets udfordringer

Museet har over 100.000 besøgende om året, selvom museet kun er bygget til 60.000 besøgende. Dette skaber udfordringer i forhold til modtagelse af gæster, formidlingsfaciliteter og parkanlæg. Derfor har museet søgt økonomisk støtte til at løse disse udfordringer og sikre fortsat vækst. Museets direktør, Karen Grøn, var til stede sammen med kolleger i byrådssalen under byrådsmødet tirsdag aften.

Bevillingen er betinget af, at de resterende 75% af anlægssummen skal komme fra private fonde. Godkendelsen fra Kolding Kommune er en vigtig milepæl i projektet og vurderes at være afgørende for fondene. Gennemførelsen af projektet vil betyde, at Trapholt kan være en topattraktion af høj kvalitet og være et tilgængeligt og naturskønt sted i mange år fremadrettet, ifølge Karen Grøn.

Formidlingscenter til workshops for børn og unge

Projektet inkluderer etableringen af et formidlingscenter til workshops for børn og unge, sårbare borgere og craft-fællesskaber. Der vil også blive oprettet en skulpturlounge, der kan rumme op til 500 gæster og anvendes til ferniseringer og store begivenheder. Museets park og omkringliggende natur vil blive forbedret og gøres mere tilgængelig med et nyt stisystem, der også tager hensyn til bevægelseshæmmede og barnevogne. Der vil også blive oprettet en amfiscene til udendørsarrangementer.

Hovedindgangen bliver forbedret

Hovedindgangen vil også blive forbedret med en ny modtagelse til gæster, så der er bedre plads til grupper, levering af varer og garderobe- og madpakkefaciliteter til især skoler og institutioner. Der vil også blive oprettet en ny samlingsudstilling for at give gæsterne maksimal adgang til museets store samlinger af kunst, kunsthåndværk og stoledesign fra 1900 og frem. Der planlægges også en opdateret version af museets unikke formidling med et digitalt kurateringsværktøj.

Trapholt lukkes for offentligheden i byggeperioden

Ombygningen forventes at finde sted fra oktober 2025 til januar 2027. De første 12 måneder vil blive brugt til projektplanlægning og en arkitektkonkurrence, og det første spadestik forventes at blive taget i oktober eller november 2025. Trapholt vil genåbne i januar 2027 med store udstillinger, en ny samlingsudstilling og et ambitiøst formidlingsprogram.

Mens byggeperioden står på, vil museet være lukket for offentligheden. I denne periode vil museet arrangere “Trapholt to go”, hvor kunsten vil blive præsenteret i Kolding og omegn gennem projekter, der involverer skoler, uddannelsesinstitutioner, plejehjem, foreninger og private. Det vil afsluttes med et eller flere kunstværker, der er skabt i fællesskab.

Trapholt forventer allerede at have 120.000 besøgende i 2027.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel