Kolding Netavis

SF’ere vil starte dialogen med landmænd

SF’erne i Kolding har tidligere fremsat forslag om at forbyde sprøjtning omkring drikkevandszoner. Der er nu vedtaget nationalt, og derfor vil SF’erne have arbejdet i gang med det samme, oplyser partimedlemmer.

I Kolding Kommune har SF flere gange fremsat forslag om at forbyde sprøjtning omkring drikkevandsboringerne uden at kunne komme igennem med det krav. Men nu har SF på Christiansborg sikret det sammen med Regeringen, DF, S og R i en ny pesticidaftale.

– Det har været en lokal mærkesag for SF i lang tid at få forbudt som minimum sprøjtning omkring vores drikkevandszoner. Det har vi ikke kunne få flertal for, og derfor er det ikke til at få armene ned over, at det nu kommer til at ske fra nationalt hold, så det gavner alle borgere i hele Danmark. Vi skal passe på vores rene og unikke drikkevand, fortæller gruppeformand for SF i Kolding Kommune, Karina Lorentzen, i en pressemeddelelse.

I Kolding Kommune har Bramdrupdam, Frørup, Viuf, Vonsild og Aller Vandværk lukket boringer på grund af forureninger med sprøjtemidler, mens der er fundet spor af pesticider (indhold under grænseværdien) på Mosvig, Hjarup og Stepping Vandværk.

SF vil have Kolding til at reagere med det samme

I Kolding vil SF derfor gerne have kommunen til at starte dialogen med landmændene med det samme og har derfor bedt om at få den sat på dagsordenen i det relevante udvalg.

– Der er ingen grund til at være fodslæbende, når det nu er på vej. Vi kan lige så godt tage fat på arbejdet, så vi er klar, når loven er bliver fremsat. Jeg ved, at SF’ere i andre af vores kommuner har planer om det samme, forklarer Hans Holmer, medlem af Teknik og Miljøudvalget.

Den nye pesticidaftale betyder således et sprøjteforbud nær vandboringerne – altså i de sårbare områder, hvor vandet pumpes op. Det kæmpede vi hårdt for ved de første forhandlinger i foråret uden at komme i mål, og Enhedslisten og Alternativet valgte på den baggrund at forlade forhandlingsbordet, mens SF blev siddende og kæmpede videre for et sprøjteforbuddet, som nu er lykkedes. Her understreger man dog, at man har et mål om på sigt helt skal undgå brug af pesticider.

Derfor er der i aftalen blandt andet også stillet krav til landbruget om dokumentation for, at de prioriterer det gode landmandskab, hvor de for eksempel prioriterer det hyppige sædskifte til bekæmpelse af ukrudt frem for at ty til sprøjtegiftene. Det kan begrænse brugen af sprøjtegifte og forebygge resistens.

Tagget med:
Del denne artikel