Kolding Netavis

Sådan undgår du legionærsyge

Netop nu er der særlig grund til at være på vagt over for lungesygdommen legionærsyge.

Flere smittes nemlig med sygdommen i sommerhalvåret end om vinteren. Du kan sagtens minimere risikoen for legionærsyge, hvis du tager dine forholdsregler.

Beregninger viser, at der er tre gange så mange, der smittes med legionærsyge i sommerhalvåret end om vinteren. Forklaringen er, at mange sænker temperaturen i deres varmtvandsbeholder sommerhalvåret for at spare på energien. Men legionella-bakterien, der er årsagen til legionærsyge, trives netop bedst i lunkent vand, der er mellem 20 og 50 grader varmt. Varmtvandsbeholderen skal indstilles således at temperaturen ved vandhanen er 55°C efter at vandet har løbet i 10 – 20 sekunder, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Smittekilder kan være vandaerosoler, bittesmå vandpartikler, der kan forekomme ved f.eks. brusebade og spabade. Stillestående vand i vandinstallationer og rørledninger, der har stået ubenyttet hen i længere tid f.eks. hoteller, campingpladser eller i sommerhuse. Husk, at lade vandet løbe i din egen bolig, når du kommer hjem fra ferie.

Hvad kan du gøre

Skyl rørsystemerne godt igennem med det varmeste vand, som kan opnås og lad alle vandhanerne løbe i 3 – 5 minutter.

Husk også at bruseren skal skylles godt igennem. Lad brusehovedet liggende på gulvet eller ned i en spand. Stå ikke i nærheden af bruseren mens vandet løber.

Legionærsyge, symptomer

De første symptomer ved legionærsyge er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza.

I løbet af kort tid indtræder der tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse.

Tagget med:
Del denne artikel