Over 5700 flere overvægtige koldingensere på syv år: Køen til diætisterne eksploderer

Lørdag 16. November 2019 06:40 270
Vanesund er DiætistHusets ny online vægttabsprogram, som aktivt arbejder på at ændre den enkeltes kostvaner gennem ti praktiske trin. PR-foto. Vanesund er DiætistHusets ny online vægttabsprogram, som aktivt arbejder på at ændre den enkeltes kostvaner gennem ti praktiske trin. PR-foto.

Et hastigt stigende antal overvægtige koldingensere har fået køen hos diætisterne til at vokse med rekordfart. Især lange ferier er et wake-up-call for mange, siger ekspert i spisningens psykologi.

Fedmebølgen skvulper tungt ind over Syddanmark. Fra 2010 til 2017 steg andelen af overvægtige koldingensere med 6,4 procent, hvad der svarer til mindst 5701 personer. På landsplan viser det samlede tal, at omkring 2,5 millioner voksne danskere i dag kan finde sig selv i Sundhedsstyrelsens kategori for moderat eller svært overvægtige.

Udviklingen har skabt travlhed hos Danmarks største diætistklinik, Diætisthuset, der melder om rekordlange køer på samtlige 36 klinikker landet over. Sommerferien har givet tid til refleksion, og folk søger hjælp som aldrig før.

- Ferien er der, hvor vi ser størst stigning i aktivitet blandt kunder, som vil have hjælp til vægttab. Det er måske fordi, de har gået med tankerne i lang tid, men det er først nu, at de er motiverede nok til at tage skridtet videre, siger klinisk diætist ved DiætistHuset i Kolding, Camilla Brundgaard, i en pressemeddelelse.

Forskning viser, at fire ud af fem almindelige slankekure slår fejl. Det skyldes ifølge Camilla Brundgaard netop, at en almindelig slankekur ikke er designet til at modstå hverdagen.

Den bedste kur starter i hovedet

Ferie kan være et godt afsæt til at ændre sine dårlige vaner, fordi man kommer ud af hverdagens handlingsmønster og ser sin dagligdag lidt på afstand. Det pointerer psykolog og ph.d. Anette Schnieber, der forsker i spisningens psykologi ved Via University College.

Hun understreger, at de psykologiske aspekter af et varigt vægttab ikke skal undervurderes. En omlagt kost og rigelig motion er en god start, men hvis ikke man har hovedet med i processen, risikerer man, at de tabte kilo hurtigt tages på igen.

– Vores hverdag består af utroligt mange handlinger, vi udfører med automatpiloten slået til, så en vaneændring kræver en periode med opmærksomhed på, hvad du gør. Desværre kan den del af hjernen, som du bruger til at være opmærksom og komme fra motivation til handling, blive træt, hvis du iværksætter for mange og for store vaneændringer ad gangen – så kan du for eksempel opdage, at du rækker ud efter chokoladen, men du når ikke at stoppe armen, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at identificere få, men centrale råd, der virker for netop dig og din hverdag. Den bedste kur er altid den, man kan holde på langt sigt, understreger Anette Schnieber.

Hvis viden var nok, var alle sunde

For at kunne hjælpe så mange som muligt med at tabe sig, har Diætisthuset udviklet et online vægttabsprogram, Vanesund, som arbejder konkret med klienternes hverdagsvaner, fortæller Camilla Brundgaard.

- Vi er nødt til at kigge på, hvad der virker for den enkelte i stedet for at gå efter helt generelle retningslinjer. Vi kan jo alle google os frem til nogle brugbare kostråd, men de tager jo aldrig individets konkrete kostvaner med i regnestykket. Det er helt klart bedst at få personlig hjælp til vægttab, så man sammen med en specialist kan vurdere, hvad man skal arbejde med for at ændre sine kostvaner, slutter hun.

Tags