Tรฆnker du nogensinde over, hvordan din yndlingsost har fรฅet sin smag? Den gode smag kan du blandt andre takke Hans Erik Andersen for. Han har vรฆret ostemager i 36 รฅr og har igennem รฅrene testet smagen og kvaliteten af millioner af oste.
Vi danskerne spiser i gennemsnit 16 kg ost om รฅret. Men hvor ofte stopper du op ved kรธledisken og overvejer, hvem der har udviklet smagen og udseendet pรฅ din favoritost? Mรฅske det er Hans Erik Andersen.
For selvom Arla er Danmarks stรธrste fรธdevarevirksomhed, er osteproduktionen langt fra automatiseret til en rรฆkke maskiner pรฅ et lager. Tvรฆrtimod mรธder en flok passionerede ostemagere dagligt ind pรฅ Arlas mejerier for udvikle, passe, testsmage og forbedre kvaliteten af vores ostemadder. En af disse passionerede ostemagere er Hans Erik Andersen.
Hans Erik Andersen kom i lรฆre som ostemager i รฅr 1983 og er trukket i sin hvide ostemagerkittel hver dag siden da. De sidste 19 รฅr har han haft sin faste gang pรฅ Taulov Mejeri ved Fredericia.
– Jeg har lavet ost hele livet, og det er et fantastisk alsidigt arbejde, siger han, mens han gรฅr rundt blandt mejeriets tรฅrnhรธje hylder fyldt med tusindvis af oste.
Forskellige opgaver
For med jobbet som ostemager fรธlger mange forskellige opgaver. Deriblandt opgaven med at prรฆsentere udvalgte oste til det รฅrlige International Food Contest, som han netop har vundet 11 medaljer med hjem fra. Derudover testsmager og kvalitetstjekker han de 200 tons Arla-oste, som Taulov Mejeri producerer hver eneste dag. Regnes de 200 tons ost i skiver, svarer det til mere end 13 millioner ostemadder โ om dagen. Heldigvis pรฅtager Hans Erik Andersen med stor glรฆde opgaven med at testsmage mejeriets produkter.
– Jeg synes, det er en rigtig sjov opgave at gรฅ rundt og testsmage vores oste. Og sรฅ er det vigtigt for mig at vรฆre med til at sikre, at vores produkter er i hรธjeste kvalitet, fortรฆller Hans Erik Andersen.
Opfylder danskernes osteรธnsker
Udover at testsmage og kvalitetstjekke mejeriets store osteproduktion, er Hans Erik Andersen ogsรฅ en del af den sรฆrlige gruppe af ostemagere, der opfinder nye opskrifter, eller recepter, som det hedder pรฅ fagsprog, til Arlas sortiment. Pรฅ den mรฅde er han dagligt med til at opfylde danskernes osteรธnsker.
– En vigtig del af mit job er at udvikle nye oste, der matcher danskernes รธnsker, og det er isรฆr den opgave, der holder min passion i live, siger Hans Erik Andersen og fortรฆller, at det krรฆver bรฅde tรฅlmodighed, justeringer og en god portion erfaring at udvikle nye opskrifter.
– Vi starter altid med at studere gamle recepter og finde pรฅ nye sammensรฆtninger ud fra dem. Derefter vurderer vi, hvordan og hvor lรฆnge den nye ost skal lagres, og vigtigst af alt testsmager vi osten undervejs i modningsprocessen,ย fortรฆller han og forklarer, at han bedรธmmer de nye produkter med 14 dages interval for at finde frem til prรฆcis hvornรฅr, modningsprocessen skal stoppes.
Dette afhรฆnger af, hvilken type ost, de รธnsker at producere. Men ifรธlge Hans Erik Andersen er det ikke til at tage fejl af, om osten er klar:
– Der er ikke noget som fรธlelsen af at have ramt den perfekte opskrift, siger Hans Erik Andersen og tilfรธjer:
– Det er virkelig fedt.
Mรฅske du har smagt de nye รธkologiske Riberhus Mesterstykker, som Hans Erik Andersen har vรฆret med til at udvikle? De to รธkologiske oste fรฅs i to varianter: En Gouda-ost samt en Gouda-inspireret ost. Hvis du ikke allerede har smagt dem, kan du finde dem i supermarkeder landet over.