Kolding Netavis

Nu skal tabet af biodiversitet bremses

Elo Christoffersen

Kรธdfarvet gรธgeurt, bรธlleblรฅfugl, birkemus, lys skivevandkalv og knaldrรธd vokshat. Det er nogle af de spรฆndende og sjรฆldne arter, der findes i Kolding og der er flere pรฅ listen.

Men det er samtidig arter, der er truet pรฅ deres eksistens. Passer vi ikke pรฅ dem og deres levesteder, kan de forsvinde for altid.

I februar 2021 offentliggjorde Aarhus Universitet i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening et sรฅkaldt naturkapitalindeks for Danmarks 98 kommuner.

Det viste, at Koldings naturkapitalindeks er lavt, da arealerne skal opfylde mange formรฅl, som f.eks. infrastruktur, byudvikling og landbrugsproduktion.

Til gengรฆld er potentialet for at hรธjne naturkapitalen i kommunen stort. Derfor rummer Kolding Kommunes nye biodiversitetsstrategi, der nu er pรฅ vej i hรธring, en rรฆkke konkrete mรฅl og projekter, der skal sikre de vigtigste levesteder for de sjรฆldne arter, udvide de eksisterende naturomrรฅder og sikre dem mod nรฆringsstoffer, drรฆning og andet, som pรฅvirker de sjรฆldne arters levesteder negativt.

At Kolding Kommune er pรฅ vej mod at vedtage en ny biodiversitetsstrategi glรฆder formand for Plan-, Bolig- og Miljรธudvalget Birgitte Kragh:

-Der findes endnu ikke en national biodiversitetsplan, men i Kolding har vi for nylig vedtaget en bรฆredygtighedsstrategi, hvor vi har forpligtet os til at standse tabet af biodiversitet i kommunen og vende det til fremgang. Vi kan derfor ikke vente pรฅ en national plan, men skal i gang hurtigst muligt med en rรฆkke indsatser, og den nye strategi sรฆtter retningen for arbejdet, fortรฆller Birgitte Kragh i en pressemeddelelse og siger videre:

-Jeg hรฅber derfor, at vi ved de kommende budgetforhandlinger kan finde midler, sรฅ arbejdet med at ivรฆrksรฆtte nogle af strategiens konkrete projekter hurtigst muligt kan komme i gang.

Dialog med private lodsejere

Biodiversitetsstrategien for Kolding Kommune 2021 rummer et projektkatalog med en rรฆkke overordnet beskrevne forslag til konkrete projekter, som kan styrke biodiversiteten inden for kommunens kerneomrรฅder for biodiversitet.

Projekterne udspringer af strategiens fire indsatsomrรฅder, der handler om at bevare de uerstattelige arter, at give plads til naturen og frivilligt samarbejde med lodsejere, som ejer nogle af de vigtige levesteder.

Desuden identificeres 12 kerneomrรฅder i strategien, hvor biodiversiteten er sรฆrligt hรธj, blandt andet Svanemosen, Skamlingsbanken og Marielund.

-I kerneomrรฅderne, hvor naturkvaliteten er sรฆrlig hรธj, er det planen at fokusere sรฆrligt pรฅ at sikre de vilde arter og deres levesteder. Det skal ske gennem dialog med de private lodsejere, som ejer omrรฅderne, fortรฆller Birgitte Kragh.

Du kan hรธre mere om biodiversitetsstrategien, nรฅr Kolding Kommune holder et รฅbent, virtuelt mรธde for alle interesserede den 24. juni kl. 16.30-18.00. Udkastet til biodiversitetsstrategien kan findes pรฅ www.kolding.dk/biodiversitet, hvor du ogsรฅ kan tilmelde dig til mรธdet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Sรฅ fรฅr du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel