Lokalt samarbejde samler tre udstillinger i én

Onsdag 26. Februar 2020 04:14 167
Udstillingen markerer fejringen af afstemningerne i 1920 og 100-året for Genforeningen. Foto: Kolding Stadsarkiv. Udstillingen markerer fejringen af afstemningerne i 1920 og 100-året for Genforeningen. Foto: Kolding Stadsarkiv.

Tre i en – det er opskriften på udstillingen ”Demokrati og grænser før og nu - rundt om STEMMEBOKSEN”, der kan opleves i Nicolai Kunst og Design fra den 7. marts, og som markerer fejringen af afstemningerne i 1920 og 100-året for Genforeningen.

Bag udstillingen står tre lokale kulturaktører: Kolding Kunstforening, Kolding Fotoklub og Kolding Stadsarkiv.

Afsættet er installationsprojektet STEMMEBOKSEN, som er en fysisk og mobil stemmeboks, der formidler små udvalgte fortællinger om helt almindelige menneskers liv syd og nord for grænsen fra 1864 til 1920. Det sker gennem lyd, lys og fotos, så både syns- og lydsansen stimuleres. I installationen møder vi Helene, Christen, Kirsten, Nis, Signe og Andreas gennem stemmerne fra skuespillere fra Mungo Park og Teatret Møllen. Installationsprojektet er i samarbejde skabt af Kolding Stadsarkiv og Historie Haderslev, oplyser Kolding Stadsarkiv i en pressemeddelelse.

STEMMEBOKSEN indgår i en direkte dialog med den samlede udstilling, hvor demokratiet er et centralt tema sammen med emner som afstemning, grænser og det personlige valg. Genforeningen var i 1920 en milepæl i det danske demokrati, men i dag handler det også om, hvad Genforeningen betyder for os nutidige mennesker, hvor demokratiet udfordres fra forskellige kanter.

Kolding Kunstforening har kurateret en række originale og historiske afstemningsplakater fra 1920, der er udlånt fra Museum Sønderjylland. En stor del af disse er skabt af samtidige kunstnere, heriblandt H. Slott-Møller, Joakim Skovgaard, Paul Haase og Thor Bøgelund, og repræsenterer både dansksindede og tysksindede afstemningsplakater. Desuden reflekteres der over grænselivet før og nu gennem historiske postkort og nye fotografiske vinkler.

Endelig har Kolding Fotoklub valgt at sætte fokus på demokratiet og mennesker gennem en række fotografiske spejlinger, der anvender stemmesedlen som et fotografisk omdrejningspunkt og bringer fotografiet ind i en aktuel debat og refleksion.

Udstillingen åbnes med en reception fredag den 6. marts klokken 15-17 på Nicolai Scene, hvor der vil være taler og musik. Alle er velkomne og entréen er gratis.

Fakta

Udstillingsdato: 7. - 29. marts 2020. Tirsdag-torsdag: 9-16 og weekenden: 10-15.

Udstillingssted: Nicolai Kunst og Design

Fri entré

STEMMEBOKSEN og udstillingen er støttet af: Region Syddanmark samt Kolding og Haderslev Kommune.

Tags