Kolding Netavis

Koldingkjole af genbrugsstof skabes på Koldinghus

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Prinsesse Benedikte besøgte systuen på Koldinghus i forbindelse med åbningen af udstillingen "Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til Prinsesse Benedikte". Foto: Knud Erik Madsen.

Koldinghus inviterer alle interesserede til at deltage i et projekt, der forener fortidens gode håndarbejde med nutidens fokus på genbrug og fællesskab. Sammen skal der i sommerferien skabes ”Koldingkjolen” – en hvid-i-hvid genbrugskjole, der fremstilles af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv.

På Koldinghus får de ofte foræret ældre hvidsyning – håndsyede og broderede hvide løbere, duge, kraver og sengetøj mm., som givernes bedste- eller oldemødre omhyggeligt har syet i hånden.

Der er ikke kun tale om betydningsfulde familiearvestykker, der fortæller om en svunden tid, men også om unikt og fint håndarbejde, der ofte lever en hengemt tilværelse og sjældent igen bliver taget i brug. Det vil Koldinghus nu lave om på.

Derfor fremstiller de hen over sommeren ”Koldingkjolen” med hjælp fra gæsterne og frivillige fra Den Kongelige Systue på Koldinghus. Kjolen skal fremstilles af gæsternes hvidsyning samt gardiner fra tidligere udstillinger på slottet og bliver således et genbrugsprojekt, hvor fortid, nutid og fællesskab forenes.

Sys sammen af frivillige fra systuen

Koldingkjolens dele sys sammen af frivillige fra Koldinghus’ systue, og processen kan følges i Riddersalen på slottet fra 27. juni til 29. august. Den færdige kjole vil blive præsenteret på Koldings Kulturnat 30. august og vil herefter være udstillet på Kolding Bibliotek fra 24. september – 22. oktober. Derudover vil kjolen fremover være en del af fremtidige kulturevents i Kolding som f.eks. Kolding Lysfestival.

Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler – Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk, design og tekstilgenbrug, der kan ses i hendes kjoler og dragter, hvoraf flere er omsyet.

23624352 cdd4 401b aa03 747eac2280b8
Projektet er inspireret af Koldinghus’ aktuelle særudstilling ”Prinsessekjoler – Modeskaber Jørgen Benders kreationer til Prinsesse Benedikte” og Prinsessens sans for godt håndværk og tekstilgenbrug, der kan ses i Prinsessens dragter. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Hvis du vil være med til at sy Koldingkjolen, kan du deltage i et af nedenstående opstart-events på Koldinghus. Her får du udleveret et gratis start-kit, så du selv kan sy en bane til Koldingkjolens skørt.

De to opstartsevents finder sted på Koldinghus tirsdag 2. og torsdag 4. juli kl. 15.00-16.30.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel