Kolding Netavis

Koldinghus fejrer Prins Christians 18 års fødselsdag

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Franne Voigt/Kongehuset.

Koldinghus fejrer torsdag den 5. oktober Prins Christians 18 års fødselsdag med foredrag, bobler og chokolade.

Prins Christians 18 års fødselsdag den 15. oktober er en af de helt store mærkedage i Kongehuset i 2023. Denne dag fylder Prins Christian 18 år og bliver dermed myndig.

Da Kronprins Frederik i 1986 kunne fejre sin myndighedsalder, blev traditionen i Kongehuset fulgt med tildeling af Elefantordnens blå bånd og udpegning til rigsforstander og tildeling af årpenge ved et højtideligt statsrådsmøde.

Som søn af en kronprins og med en regerende farmor på tronen kommer dagen for Prins Christian til at forme sig helt anderledes og efter andre og måske nye traditioner.

Historien bag en tronfølgers myndighedsalder

Museumsinspektør Jesper Munk Andersen fra Kongernes Samling vil ved arrangementet på Koldinghus 5. oktober indføre publikum i historien bag en tronfølgers myndighedsalder. For hvordan har Kongehuset gennem historien fejret dagen, og hvad har det betydet for Prins Christians forfædre at opnå myndighedsalder

Med Kongehusets udmelding om fejringen af Prins Christian er der både tradition og fornyelse at spore, som i dagens indføring vil blive sat i et historisk perspektiv gennem nedslag fra Kronprins Frederiks fejring i 1986 til Christian 4.s kroning som konge, da han opnåede myndighedsalder i 1596.

Jesper Munk Andersen er cand.mag. i historie og har siden 2021 været ansat som museumsinspektør i Kongernes Samling, der driver Amalienborgmuseet, Rosenborg og Koldinghus.

Interessen for Kongehusets historie går langt tilbage og har sammen med et indgående kendskab til dansk herregårdskultur udrustet ham med en solid viden om bl.a. opdragelse og uddannelse af adlens børn.

En viden, som vil blive sat i spil under foredraget i anledning af Prins Christians forestående 18-års fødselsdag – for den kommende fejring spejler ikke alene nutiden, men trækker i høj grad også tråde tilbage i historien og ud i det danske samfund.

Arrangementet afsluttes med et glas bobler og chokolade.

Arrangementet finder sted på Koldinghus den 5. oktober klokken 16.30-18. Det koster 249 kroner at deltage. Billetter kan købes her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel