Kolding Netavis

Genforeningen: Dronning Margrethe holdt en personlig tale

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Søndag formiddag blev 100-året for Genforeningen fejret ved Frederikshøj og det var med royal deltagelse. Dronning Margrethe holdt en personlig tale.

Der gik et sug gennem de inviterede gæster, da Dronning Margrethe sammen med Kronprins Frederik og Prins Christen i karet kørte gennem en nyfortolket æresport ved Den Gamle Grænsekro søndag formiddag.

Forløbet var nemlig næsten som i 1920, hvor den daværende majestæt Kong Christian d. X red over grænsen Frederikshøj gennem en æresport på en hvid hest.

Et års forsinkelse

Markeringen af 100 året skete dog med et års forsinkelse på grund af Covid-19.

Men heller ikke i år kunne markeringen ske som en stor folkefest, som det skete i 1920.

På publikumspladserne var derfor kun inviterede gæster, samt vindere fra konkurrencer afholdt i blandt andet Christiansfeld Avis.

Vigtigt budskab fra borgmesteren

Borgmester Jørn Pedersen (V), pointerede derfor også i sin tale at:

-Jer der deltager i dag bliver dermed ambassadører for at vi husker Genforeningen, og fortsatte:

-Det skete nemlig ikke uden kamp, og er en vigtig fortælling, der skal gå videre til de næste generationer, så de ikke bare tager det for givet at være dansk, sagde borgmesteren.

Herefter blev der holdt tale af regionrådsformand, Stephanie Lose (V), der selv er født og opvokset i Sønderjylland.

Publikum så derefter uddrag fra Kolding Egnsteaters storroste opsætning af Erling Jepsens ”Erna i krig”, og fik også en musikalsk oplevelse, da Slesvigsk Musikkorps spillede ’Festpræludium ved Aarhundredskiftet’ af Carl Nielsen.

Dronning Margrethe var berørt

Dronning Margrethe havde selv bedt om at holde en tale. Og hun leverede en personlig beretning om begivenheden i 1920, og fortalte at det havde rørt hende meget at læse dagbøgerne fra Kong Christian d. X., hvori han skrev om, hvor dybt det havde rørt ham at ride ind i det genvundne land.

Hun fortalte også hvor stor en betydning Sønderjylland i dag har for det danske kongehus.

Genforeningen bliver også markeret med gudstjeneste i Haderslev Domkirke, besøg på Folkehjemmet i Aabenraa og slutter af i Sønderborg, hvor de kongelige besøger Kongeskansen ved Dybbøl, Deutsches Museum Nordschleswig og slutter af med et show i Alsion og reception på Kongeskibet.

Æresporten bliver stående

Den nyfortolkede æresport, som Dronning Margrethe kørte gennem i karet, er produceret af de to Koldingvirksomheder TORA A/S og Sjølund A/S. Den er designet af Tegnestuen A+A Collective.

I dag stod den midt på landevejen, men den bliver nu flyttet over på parkeringspladsen ved Genforenings- og Grænsemuseet. Her vil den stå som et minde om 100 års markeringen af Genforeningen.

Under dronningens besøg indviede hun også officielt en ny skulptur samt et bronzebånd. Båndet er lagt ned i vejbanen på Koldingvej, og markerer det sted, hvor den gamle grænse gik.

Bronzeskulpturen og båndet er lavet af kunstneren Flemming Jarle.

Se alle billederne nedenunder…

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel