Tirsdag, 19. november 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
 

Ofte er der ingen tydelige symptomer på, at man får for lidt jern, men det har negative effekter på koncentration og indlæring. PR-foto. Ofte er der ingen tydelige symptomer på, at man får for lidt jern, men det har negative effekter på koncentration og indlæring. PR-foto.

Fødedygtige koldingensere får for lidt jern: Sådan får du mere!

Skrevet af  03-11-2019- 07:43:54

Mens vores madvaner bevæger sig i en mere klimavenlig retning med mindre kød, lider mange af Koldings kvinder af jernmangel. Få ekspertens råd til, hvordan du øger dit jernoptag, uden klimaet lider.

Vores madvaner skal blive mere klimavenlige, og ifølge en ny rapport bør vi blot spise 14 gram rødt kød om dagen for at opretholde en klimavenlig diæt. Kød er imidlertid den bedste vej til et effektivt jernoptag for de mere end 20200 kvinder i den såkaldt fødedygtige alder mellem 15 og 49 år i Kolding kommune. Og mens kød udskiftes med bønner og linser, har forskere slået fast, at cirka 40 procent af kvinder især i den fødedygtige alder – i Kolding svarer det til cirka 8080 – døjer med jernmangel, oplyses det i en pressemeddelelse.

- Tilstrækkeligt med jern er med til at vedligeholde en normal koncentrationsevne og indlæring. Derfor er det vigtigt med alternative kilder til jern, hvis man reducerer kødindtaget. Heldigvis kan man selv gøre meget for at skrue op for jernoptaget, siger forskningschef Karl Peter Andersen fra kosttilskudsspecialisten Mezina i pressemeddelelsen.

- Jern fra kød absorberes nemmere i kroppen end jern fra grøntsager, men ved for eksempel at spise en smule kød sammen med vores grøntsager optager vi en større del af grøntsagernes jern. Kosttilskud udvikles, så det ønskede mineral optages så effektivt som muligt, og derfor er der også tænkt over, hvordan forskellige vitaminer påvirker optaget. For eksempel tilsættes der C-vitaminer og frugtsaft i jerntilskuddet Kräuterblut, fordi det virker fremmende for optagelsen af jern, tilføjer Karl Peter Andersen.

Sådan får du nok jern

1. Spis fisk. Selvom det ikke er rødt, består fisk af kød, der indeholder masser af jern, som din krop har nemt ved at absorbere.

2. Ud over at spise en sund og varieret kost, er det en god idé at være opmærksom på, hvilken mad der fremmer og hæmmer jernoptaget fra de ikke-animalske fødevarer som frugt og grønt. C-vitamin og muskelprotein, der findes i kød og fisk, hjælper på jernoptaget, mens fuldkorn, klid og te har den modsatte effekt.

3. Kostvaner kan dog være svære at ændre, og derfor er jerntilskud som tabletter eller i flydende form, hvor jern og næringsstoffer er tilgængelige for fordøjelsen med det samme, også en god løsning for mange.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« November 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30