Kolding Netavis

Fejrer 300-året for den danske skueplads

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Folketeatret.

Den poetiske raptus. Om Holberg, teatertosser og kulturpolitik.

Kolding Teaterforening fejrer 300-året for den danske skueplads med at vise Folketeatrets opsætning af skuespillet ”Den poetiske raptus”.

Skuespillet er skrevet af Ernst Bruun Olsen. Det handler om et trængt teaterliv i 1722 – nærmere bestemt på teatret i Lille Grønnegade. Her spiller man teater på fransk. Men med pietismens udbredelse er der fare for, at teatret må lukke. Teatrets leder, Monsieur Montaigu, og dets førstedame, Madame Montaigu, opsøger universitetsmanden, Ludvig Holberg, der netop selv har udgivet det satiriske heltedigt, ”Peder Paars”, og det er blevet rakket ned af kritikken.

Ideen om kultur for folket og komedier på dansk bliver født. Det er lidt farligt og kan ses som en trussel mod enevælden; men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Komedien ”Den politiske kandestøber” får premiere på teatret i Lille Grønnegade den 25. september 1722. Det er den første komedie, og den efterfølges af rækken af andre højt elskede og meget spillede komedier, som vi også nyder i dag 300 år senere.

På scenen ser vi Anders Juul, Tom Jensen, Josefine Tvermoes, Marie Louise Wille, Jesper Riefensthal, Jeppe Ellegaard Marling, Niels Anders Manley og Simon Kongsted. Instruktion: Geir Sveraass.

Forestillingen løber over scenen på Comwell Kolding Teater søndag den 9. oktober, og den starter kl. 19.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel