Kolding Netavis

Dit nybyggede hus kan gemme på en rotterede

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Modsat manges opfattelse er det ikke kun ældre huse, der rammes af rotter. I 2018 blev der anmeldt knap 3000 rotteangreb i Kolding Kommune, og ifølge ekspert er der mange tilfælde af rotteangreb i nybyggerier.

Trods den bløde pels og lille snude er de blandt de mest frygtede gæster i hjemmet. Ifølge de seneste tal fra Bolius blev der i 2018 anmeldt 2967 rotteangreb i Kolding Kommune, og med dette års milde vinter, der får rotterne til at formere sig mere end normalt, kan vi i år forvente endnu flere rotteanmeldelser.

Modsat manges opfattelse er det dog ikke kun de ældre huse, der er udsatte.

Hos Norva24 i Kolding, der specialiserer sig i kloak- og industriserviceydelser, oplever de et stigende antal af nybyggerier, der har rotteproblemer, fordi kloakkerne ikke er lavet ordentligt, oplyser Norva24 i en pressemeddelelse.

– Rotterne kan komme ind ad selv de mindste huller i rørene, så er de ikke lavet ordentligt, er der større risiko for, at rotterne kan komme ind i huset, fortæller Daniel Hansen, driftschef hos Norva24 i Kolding, i pressemeddelelsen.

I de første tre kvartaler af 2019 blev der påbegyndt og opført over 1700 nye boliger i Kolding Kommune. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Fælder ikke altid tilstrækkeligt

Har man rotter i sit nye hus, er det ofte ikke tilstrækkeligt at sætte en fælde op – for ifølge Daniel Hansen vil de komme igen, så længe rørene ikke bliver reparerede.

Han fortæller, at i omkring 95 procent af tilfældene, hvor der er rotter i hjemmet, skyldes det, at kloakken er gået i stykker, og i de tilfælde vil en rottefælde ikke hjælpe.

Forebyg rottebesøg

Frygter man, at det nybyggede hjem bliver invaderet af de pelsede skadedyr, kan man ifølge Daniel Hansen gøre en række ting for at holde dem ude:

1. Tjek dine rør

Det er bedre at få eventuelle huller fikset, før rotterne kommer ind. Man bør få lavet et tjek hvert tiende år, for her vil det være muligt at se, om der er noget, der skal fikses inden for de kommende år.

2. Pas på fuglefoderet

Det er ikke kun fuglene, der sætter pris på foderet om vinteren. Også rotterne vil blive tiltrukket af maden, og det kan give varige rotteproblemer.

3. Sæt en rottespærre op

Uanset om du har oplevet problemer med rotter eller ej, kan det være en god idé at få sat rottespærrer op. Det er nemlig dit ansvar at bekæmpe rotter i din del af kloaksystemet (typisk fra hus til skel), mens kommunen er ansvarlig for den del, der ligger ud til vejen. Husk også at tjekke, om din husforsikring dækker skader på boligens kloak i tilfælde af skadedyr.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel