Kolding Netavis

De mest syge borgere kommer bagerst i køen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Annette Blynel (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Annette Blynel (SF), gruppeformand og medlem af Regionsrådet, Region Syddanmark, Strandgade 27, 5700 Svendborg.

Sundhedsforsikringer skaber A og B borgere. Det er ALTID de mest syge, ældre og borgere med handicap, psykisk sygdom og borgere uden mange penge, der kommer bagerst i køen og betaler prisen, når vores sundhedsvæsen er i knæ.

Som SF medlem af regionsrådet i Region Syddanmark er jeg dybt bekymret over det, jeg ser.

Privathospitalernes økonomi bugner, regionen sender millioner afsted, og de scorer kassen på vores lange ventelister, og forsikringsselskaberne scorer kassen på sundhedsforsikringer. Ventelister er naturligvis ikke tilfredsstillende, og derfor må vi også handle.

Vi har en mangel på dygtige speciallæger og sygeplejersker, og flere af dem forsvinder lige nu ud til opgaver, som er uden vagter og højere løn. Der er sundhedsfaglige folk og politikere, der mener, at løbet er kørt. ”Vi kan ikke gøre noget ved det”, siger de. Jo, for pokker, det kan vi da, hvis politikerne altså vil.

Vi kan starte med at sikre bedre arbejdsforhold og færre vagter i det offentlige, dermed kan vi også fastholde og rekruttere dygtige fagfolk. Vi kan forlange, at alle speciallæger, der tildeles et ydernummer, visiterer alle borgere efter samme venteliste, uanset sundhedsforsikring eller ej.

Vi kan tillade at vores læger og sygeplejersker prioriterer de mest syge først, og efterfølgende bakke op om deres prioriteringer. Mangel på sundhedspersonale er tydelig, og derfor lukker vi senge – mange senge – både på somatiske og psykiatriske afdelinger.

Vi sender syge borgere hjem til kommunerne og i eget hjem, selvom de fortsat har brug for sundhedsfaglig bistand. Og hjælp i nærområdet er ikke altid tilstrækkelig.

Så hvis vi fortsætter udviklingen, og sundhedsforsikringer og private sygehuse, buldrer derudaf, ja, så sikrer vi de velbjærgede borgere et hurtigt sundhedstilbud. Men det er altså på bekostning af den store gruppe af borgere, som de private ikke tager sig af: De akutte, de ældre, kræftpatienter og borgere med komplekse sygdomme.

Alle politikere taler om mere lighed, men flere handler og opnår det modsatte, nemlig mere og mere ulighed i vores sundhedssystem. SF er dybt bekymret.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel