Tirsdag aften indgik fem af byrรฅdets seks partier en aftale for nรฆste รฅrs budget, der dรฆkker de omrรฅder, der er under รธkonomisk pres, og derudover bl.a. indeholder en styrkelse af folkeskolen.
Der er godt styr pรฅ รธkonomien i Kolding Kommune, hvilket bakkes op af sรฅvel politikere som administration bรฅde i ord og i handling. Og det afspejler sig i รฅrets budgetforlig, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Tirsdag aften indgik borgmester Knud Erik Langhoff (C) en budgetaftale mellem partierne Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Dermed stรฅr 23 af byrรฅdets 25 medlemmer bag det kommende รฅrs budget. Kun Dansk Folkeparti med to mandater stรฅr uden for.
-Jeg er meget tilfreds med resultatet og forhandlingerne. De partier, der er med i forliget, har udvist stor ansvarlighed. Isรฆr glรฆder det mig, at den stramme รธkonomiske styring, som et stort flertal i byrรฅdet stรฅr bag, gรธr det muligt at reducere vores langsigtede gรฆld med 10 mio. kroner om รฅret. Det er ogsรฅ vรฆrd at bemรฆrke, at vi formรฅr at klare udgifterne til lรธnstigninger i forbindelse med fjernelsen af store bededag. Og samtidig er der luft i รธkonomien til at foretage nรธdvendige investeringer i velfรฆrden, pointerer borgmester Knud Erik Langhoff.
18 konkrete forslag til tvรฆrgรฅende indsatser
Centralt i aftalen er, at forligspartierne har รธjnene rettet mod den รธkonomiske robusthed. Og at man som vedtaget i budgetstrategien tidligere pรฅ รฅret fremover vil finde det รธkonomiske rรฅderum ved hjรฆlp af sรฅkaldt strukturelle prioriteringer. De handler kort fortalt om at gรธre alt det, man kan, klogere pรฅ tvรฆrs af organisationen i stedet for at skaffe et rรฅderum via de sรฅkaldte omstillingsmรฅl, der reducerer udvalgenes budgetter med den samme procentdel hele vejen rundt.
-Vi har taget en modig beslutning om, at vi vil gรฅ efter strukturelle prioriteringer, nรฅr vi fremover skal finde รธkonomien til at udvikle velfรฆrden. Og det er nรธdvendigt, at vi tรฆnker anderledes og tager nye metoder i brug, for de lavthรฆngende frugter pรฅ de enkelte udvalgs omrรฅder er for lรฆngst plukket. Sรฅ nu skal vi bl.a. til at se pรฅ, om vi kan lรฆgge enheder sammen, og om vi kan udnytte de kommunale kvadratmeter pรฅ en klogere mรฅde og pรฅ den mรฅde spare penge, som kan omfordeles, forklarer Knud Erik Langhoff.
Sammen med budgetforliget har forligspartierne besluttet, at der skal arbejdes videre med 18 forslag til strukturelle prioriteringer. De er formuleret i budgetnoter, som tilknyttes budgetaftalen som bilag. Det er meningen, at der skal ivรฆrksรฆttes en analyse for hver note, som bl.a. skal regne besparelsespotentialet ud.
Nye tiltag hele vejen rundt
Derudover er det ogsรฅ centralt i aftalen, at parterne vil prioritere investeringer, der kan vรฆre med til at fastholde vรฆkst, udvikling og sundhed, og at man ligeledes prioriterer bรฆredygtighed og grรธn omstilling hรธjt.
I budgetforliget er der afsat midler til konkrete tiltag pรฅ samtlige politikomrรฅder.
Et af de omrรฅder, der styrkes, er folkeskolen. Der tilfรธres 12 mio. kroner om รฅret bl.a. til co-teaching, der skal vรฆre med til at sikre, at flere elever kan blive i klasserne, i stedet for at de tages ud til specialundervisning.
Der er ogsรฅ blevet plads til en lang rรฆkke anlรฆg. Bl.a. til cykelstier og til fortsat forbedring af bymidterne i Kolding, Lunderskov og Vamdrup. Og Christiansfeld fรฅr omsider sin nye drรฅbebro. Dertil kommer bl.a. midler til Kolding Stadion og til et nyt plejehjem i Skovparken.
Pรฅ senioromrรฅdet รฆndres reglerne for rengรธring i hjemmet, sรฅ det atter bliver hver anden uge i stedet for hver tredje uge, som ellers blev besluttet for nylig.
Pรฅ socialomrรฅdet afsรฆttes der midler til at imรธdekomme det store pres, der er pรฅ udgifterne til specialindsatser. Derudover er der ogsรฅ plads til konkrete tiltag. Bl.a. vil man etablere et opgangsbofรฆllesskab for unge med handicap.
Budgettet skal andenbehandles pรฅ byrรฅdsmรธdet tirsdag 26. september.