Kolding Netavis

Beboere er med i grønne ”living labs”

164 husstande i Nr. Bjert er med i ”living labs”. Pressefoto.

Danmark er i fuld gang med at omstille samfundet, så danskernes forbrug og hverdag bliver mere bæredygtig – blandt andet ved at skifte olie- og dieselbiler ud med el-biler.

De mange elbiler presser el-nettet – men hvor meget påvirker elbilerne egentlig el-nettet?

For at kunne svare på det spørgsmål skal der være et datagrundlag, som viser forbruget fordelt over døgnet, og derfor har TREFOR El-net udvalgt to områder i Trekantområdet – Nr. Bjert og Strib – som såkaldte ”living labs”.

– Et living lab kan være mange ting. I dette tilfælde er det to udvalgte områder, hvor vi indsamler og analyserer data for el-forbruget, så vi bedre kan planlægge, hvordan vi udbygger eller vedligeholder el-nettet, fortæller projektleder Claus Urup, el-ingenør i TREFOR El-net, i en pressemeddelelse.

Det er 164 husstande i Nr. Bjert og 137 husstande i Strib, der er med i ”living labs” antal husstande i de to områder, og hver husstand bidrager til forskningen med data om husstandens el-forbrug.

De indsamlede data indgår i forskningsprojektet Flexible Energy Denmark (FED), der er et fire-årigt forskningsprojekt støttet af Innovationsfonden.

– Formålet med projektet er, at vi ved at analysere de tilgængelige data i Trekantområdet kan få indsigt i danskernes el-forbrug, og derved påvirke forbrugsrytmen, så vi kan undgå overbelastning af el-nettet og samtidig hjælpe den grønne omstilling, lyder det fra projektchef Heidi Hyre-Fenneberg.

Og det er ikke helt ligegyldigt – udover, at det er rart, at el-nettet ikke går ned, så handler det også om økonomi:

– Det koster penge at udbygge el-nettet. Hvis Danmark blot skulle udbygge, så der kunne være max belastning alle steder på alle tidspunkter af døgnet, ville det koste milliarder. Det er der ingen, der er interesserede i. I stedet for undersøger vi, hvad vi kan gøre på forbrugssiden, så det ikke bliver nødvendigt, siger Heidi Hyre-Fenneberg.

Ikke tilfældigt udvalgt

De to ”living labs” i Nr. Bjert og Strib er ikke tilfældigt udvalgt:

– Vi har udvalgt områderne med henblik på, at det rent energimæssigt er meget forskellige områder, og derfor er det interessant at sammenligne dataerne, forklarer Claus Urup.

Området i Nr. Bjert er et typisk fjernvarme-område, hvor en stor del af de fortrinsvis ældre parcelhuse er konverteret til fjernvarme. Det er en relativ ny udstykning, hvor der er installeret varmepumper i nyere, store huse.

TREFOR El-net oplyser, at de to living labs allerede er aktive.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *