Alkoholbehandling i kommunen: Få kender til tilbuddet

Lørdag 26. September 2020 07:03 232
Kolding Kommune har også en alkoholbehandling. Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay (Modelfoto) Kolding Kommune har også en alkoholbehandling. Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay (Modelfoto)

To ud af tre kender ikke til de gratis tilbud om alkoholbehandling i kommunerne.

Alkohol & Samfund og TrygFonden sætter i uge 40 fokus på at få mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende til at søge hjælp.

Hovedparten af danskere, som drikker for meget, vil håndtere problemet på egen hånd eller har i det hele taget svært ved at erkende, at de reelt har et alkoholproblem. Derfor er der brug for oplysning og viden om de mange tilbud, der er for at få hjælp til at håndtere et alkoholproblem.

- Det er svært at erkende, at du har et for højt alkoholforbrug – og endnu sværere at række ud efter hjælp. Vores erfaring siger, at det er vigtigt at få professionel hjælp. Du kan gå til egen læge, kontakte din kommune eller ringe til Alkolinjen, hvor man kan få anonym rådgivning, hvis man foretrækker det. Alkolinjen kan være et godt sted at begynde, hvis man har svært ved at tale om sit alkoholproblem, og så kan man blive hjulpet videre i egentlig behandling, hvis man ønsker det. Opbakning fra familien er vigtig, men den professionelle behandling er afgørende, hvis det skal lykkes at komme ud af et problematisk alkoholforbrug uden at blive ved med at falde i, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen hos Alkohol & Samfund, i en pressemeddelelse.

Flere skal kende mulighederne for alkoholbehandling

Sammen med TrygFonden står Alkohol & Samfund bag uge 40-indsatsen, der sætter fokus på at søge behandling, inden man selv og familien falder sammen:

- Alle kan benytte sig af behandlingstilbuddene i kommunerne, men to ud af tre ved ikke, at de kan gå til deres kommune og søge gratis behandling. Det kan være svært at erkende overfor sig selv, at man ikke kan håndtere situationen selv, men faktisk synes flertallet af danskerne, at det er modigt at søge hjælp. Derfor håber vi med denne indsats, at flere vil søge hjælp, så de kan lægge alkoholproblemerne bag sig. Med professionel hjælp er der rigtig gode muligheder for at få et fornuftigt forhold til alkohol eller helt at holde op med at drikke , så man genvinder kontrollen over sin hverdag, siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef i TrygFonden, og fortsætter:

- Er man pårørende eller bekymret for én i omgangskredsen, kan man også henvende sig til både kommunen og Alkolinjen og få råd til at håndtere hverdagen med en alkoholafhængig og til, hvordan man hjælper personen i gang med behandling.
Afhængighed af alkohol har store negative konsekvenser, og derfor er det vigtigt, at man kommer i behandling:

- Alkoholproblemer rammer ikke kun den, der drikker, men hele familien, og der er flere end 200 sygdomme, som er direkte relateret til et højt alkoholforbrug. Det er alvorlige og uoverskuelige følger, som man sjældent er i stand til at overskue, når man har et alkoholproblem. Alkoholafhængighed er stadig forbundet med et vist tabu, og det kan være svært både at erkende det og række ud, hvis man har et alkoholproblem. Derfor forsøger vi med Alkoholkampagnen at vise, at alle kan blive ramt af alkoholproblemer, men at der er hjælp at hente, siger Bjarne Stenger Elholm.

Her kan du søge hjælp til alkoholbehandling:

Ring til Alkolinjen på 80 200 500

Alkolinjen er en gratis og anonym chat- og telefonrådgivning og siden 2016 fået mere end 16.000 opkald.

I denne og næste weekend er der udvidet åbningstid på telefonen fra kl. 9-15. I ugens løb er der udvidet åbningstid fra kl. 7-17, undtagen torsdag fra kl. 7-15.

Hos Alkolinjen er der ingen bagkant, og en samtale med en af rådgiverne kan være det første skridt væk fra et skadeligt alkoholforbrug. Alkolinjen kan også hjælpe med information om kommunernes behandlingstilbud. Alkohol & Samfund www.Alkolinjen.dk i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Kontakt din kommune

Du kan finde information om tilbuddene til personer med alkoholproblemer og deres pårørende på din kommunes hjemmeside eller ved at kontakte kommunen pr. telefon. Du kan læse mere om alkoholbehandling i Kolding Kommune her...

Tags