Kolding Netavis

Afvigernes ø

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
PR-foto.

Hvor gør man af mennesker, som er uønsket i normalsamfundet? Man placerer dem på en øde ø. Langt ude i Limfjorden.

Den fortælling sætter professor og historieformidler Poul Duedahl og duoen Støjberg-Rauff ord og musik til på en anderledes foredragsaften, som finder sted i Nicolai Scene torsdag den 21. september.

Det er Kolding Stadsarkiv, der står bag arrangementet, og formålet er at give et historisk perspektiv på aktuelle begivenheder.

Det er således kun få dage siden, at tidligere anbragte i ‘sær- og åndsvageforsorgen’ i perioden 1933-1980 fik en officiel undskyldning fra staten og den danske regering. En undskyldning som blev givet på baggrund af den historiske udredning, der blev offentliggjort sidste år, og som Poul Duedahl var med til at skrive. Nu kommer Poul Duedahl så til Kolding sammen med de to anmelderroste musikere.

Poul Duedahl. Pressefoto.

På Livø Anstalten blev seksuelle afvigere, utilpassede unge, tyveknægte og sædelighedsforbrydere placeret, fordi de blev betragtet som uønskede i normalsamfundet. Historien om Livø Anstalten er fortællingen om en helt central side – og bagside – af velfærdsstatens og demokratiets danmarkshistorie. Den er fortællingen om, hvordan et land for ikke længe siden behandlede sine afvigere og fortællingen om et samfund i samfundet og dets skæbner – hvoraf en enkelt siden blev far til en dansk statsminister.

-Foredragsaftenen i Nicolai Scene er en anderledes måde at få fortalt historien på, hvor ikke blot ordene, men også musikken, giver tilhørerne mulighed for at sanse og reflektere over fortiden, men også at trække tråde op til deres egen samtid, fortæller stadsarkivar Lene Wul i en pressemeddelelse.

Poul Duedahl er professor ved historiestudiet på Aalborg Universitet, forfatter til bogen ’Afvigernes ø’ sammen med museumsinspektør Marie Clement Hagstrup og idémand til tv-dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstødt”, som blev sendt på DR1 i januar 2023.

Gode anmeldelser

Bogen har fået fremragende anmeldelser i de store landsdækkende aviser. Politiken tildelte bogen fem ud af seks hjerter, hvor den fik følgende ord med på vejen: ”kernepensum for enhver kritisk samfundsborger”.

Louise Støjberg og Martin Rauff-Nielsen har, over en årrække, skrevet en trilogi af sange med afsæt i De Kellerske Institutioner, som Livø var en del af. Institutionerne spillede en vigtig rolle i udviklingen af det danske forsorgs- og sundhedssystem i det 20. århundrede, og deres historie rummer vigtige vidnesbyrd om samfundets behandling af sine svageste.

Ægteparret Støjberg-Rauff debuterede som duo med pladen ‘Appetite for Distraction’ (Go’ Danish Folk) i efteråret 2017. Pladen er drejet i en tradition, der hviler på fortælling, og både rummer nik til amerikansk folkemusik, skandinavisk ditto, og til den rock og blues, de to har haft med sig siden ungdommen.

Udtrykket er akustisk, og defineret af de to musikeres stemmer, sammen og hver for sig – noget der var medvirkende årsag til at Louise Støjberg modtog en Danish Music Award som ‘Årets Folk Sanger’ i 2017.

Billetter til foredraget kan købes her. Billetter ved døren kan kun betales med Mobilepay.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel