Kolding Netavis

Affaldssortering skal være lettere for blinde og svagtseende

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
I det nye år tester Kolding Kommune nye affaldspiktogrammer for blinde og svagtseende. Foto: Ulrik Pedersen, Redux Affald og Genbrug.

Vi skal alle sortere vores affald, men borgere med dårligt syn kan have svært ved at skelne de forskellige affaldsbeholdere, der i dag er markeret med glatte klistermærker. Et testforsøg skal vise, om taktile skilte, der kan føles med fingrene, kan gøre sorteringen nemmere.

Affaldssortering skal være tilgængeligt og nemt for alle. Derfor vil Kolding Kommune teste nogle særlige skilte i begyndelsen af det nye år sammen med Boligselskabet Kolding.

Skiltene viser piktogrammer for de forskellige affaldstyper, men som noget særligt er de taktile, det vil sige, at symboler og bogstaver stikker frem og kan føles med fingrene. Samtidig skal en sort bundplade, med hvidt symbol, tekst og punktskrift give piktogrammerne en god kontrast, der højner læsbarheden.

Piktogrammet vil blive placeret på låget af beholderen tæt på indkast eller håndtaget.

-Jeg ser frem til at prøve disse skilte af ude i virkeligheden, fortæller Inge-Mette Ohrt Rasmussen fra Dansk Blindesamfund og repræsentant i Koldings lokale handicapråd og fortsætter:

-Som svagtseende eller blind vil man selvfølgelig gerne selv stå for at sortere sit affald så godt som muligt, men det er svært at finde de rigtige affaldsbeholdere, når der kun er påsat glatte klistermærker. Hvis der kommer tydelige piktogrammer på affaldsspandene, vil vi kunne bruge fingerspidserne til at ’læse’, hvad der skal i hver affaldsspand. Det vil alt andet lige gøre det meget nemmere for den enkelte selv at sortere og tage sit affald med hen i affaldsskuret. Og så er det også godt, at skiltene bliver holdt i sort og hvid, for mange forskellige farver kan være vanskelige at skelne fra hinanden, siger Inge-Mette Ohrt Rasmussen.

Redux – Affald og Genbrug har undersøgt markedet og fundet frem til såkaldte taktilskilte, der er udviklet i samarbejde med og anbefalet af Dansk Blindesamfund og Institut for Blinde og Svagsynede, der har testet skiltene.

Piktogrammerne er lavet af pvc-fri akryl og er designet med udgangspunkt i de piktogramsymboler, der er udarbejdet af Miljøstyrelsen og Dansk Affaldsforening.

De særlige piktogrammer er valgt på baggrund af erfaringer fra Fredensborg, Hvidovre og Horsens kommuner og i samarbejde med Dansk Affaldsforening. Fra de tre kommuner forlyder det, at piktogrammerne gør livet lettere for blinde og svagtseende.

Og det giver god mening også at få piktogrammerne testet af i Kolding Kommune, siger udvalgsformand for Plan og Teknik Jakob Ville:

-Vi skal have sorteret så meget affald som muligt fra til genanvendelse her i kommunen, og vi skal have alle grupper af borgere med. Derfor er det her et rigtig spændende forsøg, som jeg håber vil blive taget godt imod af både blinde og svagtseende. Nu tester kommunen skiltene frem til påsken 2023, og hvis resultaterne er gode, så vil vi tilbyde denne service til alle svagtseende og blinde i Kolding Kommune fra næste sommer, siger Jakob Ville.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel