Region Syddanmark er nu holdt op med som standard at bruge klausuler om fortrolighed i fratrรฆdelsesaftaler, der indgรฅs mellem regionen og dens medarbejdere.
Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om regionens praksis, da han blev opmรฆrksom pรฅ, at regionen havde skrevet til en borger, at det var en sรฆdvanlig del af en fratrรฆdelsesaftale i regionen, at regionen og den pรฅgรฆldende medarbejder aftalte, at aftalens indhold var fortroligt.
-En offentlig myndighed kan ikke pรฅ den standardiserede, generelle mรฅde, som regionen har gjort, indgรฅ aftale om tavshedsklausuler i forbindelse med fratrรฆdelsesaftaler. Aftaler om fortrolighed vedrรธrende sรฅdanne aftaler krรฆver, at der i det enkelte tilfรฆlde er vรฆgtige saglige hensyn, der begrunder, at det er nรธdvendigt at aftale fortrolighed omkring bestemte forhold. Jeg er derfor tilfreds med, at Region Syddanmark ikke lรฆngere som standard bruger sรฅdanne klausuler, siger Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, i en pressemeddelelse.
Hvad gรธr Region Syddanmark nu
Region Syddanmark har oplyst, at den ikke mener at have hรฅndhรฆvet og heller ikke fremover agter at hรฅndhรฆve tavshedsklausuler i allerede indgรฅede fratrรฆdelsesaftaler. Pรฅ den baggrund gรธr ombudsmanden ikke mere vedrรธrende regionens anvendelse af tavshedsklausulerne.
Regionen har ogsรฅ oplyst, at det vil krรฆve betydelige ressourcer at finde de personalesager frem, som indeholder en tavshedsklausul, og orientere de berรธrte medarbejdere om, at klausulen ikke vil blive hรฅndhรฆvet.
Ombudsmanden har derfor henstillet, at Region Syddanmark i stedet offentligt โ f.eks. ved opslag pรฅ regionens hjemmeside eller gennem medierne โ informerer om, at regionen ikke vil hรฅndhรฆve tavshedsklausulerne, sรฅ (tidligere) medarbejdere har mulighed for at vide, at de ikke er bundet af en eventuel tavshedsklausul.