Plantepionerens Verden blev åbnet med manér, da folketingsmedlem og kulturudvalgsformand i Kolding Byråd Eva Kjer Hansen samt Aksel Olsens barnebarn Signe Rømer sammen åbnede udstillingen og plantede en kinesisk syren i Aksel Olsens have.
Solen skinnede, fuglene sang og det gjorde deltagerne til indvielsen af udstillingen Plantepionerens Verden også. Her 40 år efter Aksel Olsens død, blev hans hjem åbnet for offentligheden. Hjemmet står stort set som da han og familien boede der, med møbler og inventar, der giver en meget hjemlig stemning.
Bød velkommen
Direktør for Geografisk Have, Lene Holm bød velkommen til de mange fremmødte og fortalte om alt det, man kan takke Aksel Olsen for. Hun lagde desuden vægt på, at huset er som et frø, der har ligget i jorden i mange år, som pludselig bliver beriget med varme og vand og dermed begynder at spire. Hun fortalte også om, hvordan Geografisk Have har gjort sig umage med at bevare ånden i huset, i forbindelse med arbejdet med opsætningen af udstillingen.
Udvalgsformand Eva Kjer Hansen fortalte levende om hvad der er sket med Aksel Olsens hus efter Kolding kommune købte det i 2014. Hun ønskede Geografisk Have tillykke med udstillingen og glædede sig til, at der nu igen kom ”liv” på stedet. At vi kan holde historien levende og også glæde os over hvordan haven omkring huset vokser videre.
Barnebarn holdt en rørende tale
Den sidste taler var Aksel Olsens barnebarn Signe Rømer, som holdt en utrolig rørende, meget personlig og bevægende tale om hendes erindringer fra besøg hos sin morfar og mormor. ”En gudsbenådet fortæller”, ”Lever hun mon af at fortælle?” og andre tilsvarende reaktioner kom fra det fremmødte publikum efterfølgende. Heldigvis har Signe Rømer fortalt mange flere af sine erindringer indenfor i huset og de kan opleves direkte, når man besøger udstillingen via en Ipad, der udleveres til alle besøgende.
Eva Kjer Hansen og Signe Rømer plantede sammen en kinesisk syren som markering af den store dag og sangen ”Påskeblomst hvad vil du her” blev sunget så smukt af de mange fremmødte – en sang, som også blev sunget til Aksel Olsens begravelse for 40 år siden.
Unikke fortællinger
Besøger man udstillingen får man en række unikke fortællinger om det spændende liv og virke på stedet med etablering af Planteskolen Brændkjærhøj. Man får det hele præsenteret i de stuer og mellem de møbler, som var rammen for familien Olsens liv. Man kan tilmed tage plads i Aksel Olsens kontorstol og høre hans stemme i et interview.
Aksel Olsen selv var pioner og foregangsmand med utrolig høj faglighed og mange talenter. Han fik ikke alene skabt Geografisk Have, men også mange andre haver i hele landet og satte et helt afgørende aftryk på havekulturen og planteglæden i Danmark. Den dag i dag er der masser af inspiration at hente.
Udstillingen har åbent alle torsdage, fredage og lørdage fra kl. 12-15.
Se billederne nedenunder...