Kolding Netavis

SF presser regeringen: Rent drikkevand i Syd- og Sønderjylland nu

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

I valgkampen lovede Socialdemokratiet at redde vores drikkevand sammen med SF og de andre grønne partier.

Det er blevet ved snakken for regeringen. Nu holder SF dem op på løfterne.

-Vi vil ikke stå i en venteposition samtidig med, at vores drikkevand bliver mere og mere forurenet. Derfor siger vi nu, at det bliver et centralt krav for SF til finansloven. Regeringen skal levere på det løfte, siger Karina Lorentzen Dehnhardt fra Kolding, SF’s gruppeformand, i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at der er fundet pesticidrester i drikkevandsboringer i alle syd- og sønderjyske kommuner.

I Kolding er der fundet pesticidrester i 34 procent af drikkevandsboringerne – heraf er mængden af pesticidrester over grænseværdien i fem boringer.

-Jeg ønsker ikke en fremtid, hvor rent drikkevand er det, du køber nede i kiosken. Vi har ikke brug for flere pilotprojekter, frivillige aftaler eller undersøgelser. Vi har brug for handling, og det skal være nu, fortæller Karina Lorentzen Dehnhardt.

Regeringer har syltet aftaler

Siden valget har Regeringen med S i spidsen syltet de aftaler, der blev lavet. For eksempel har de forlænget landmændenes frist for at indgå frivillige aftaler om stop for brug af pesticider helt frem til 2025. Og i stedet for at lave de lovede 200.000 hektar grundvandsparker med totalforbud mod pesticider, har Regeringen sat et enkelt pilotprojekt i gang.

-Regeringen kan sådan set gå i gang nu, hvis de vil. Det grønne flertal bag aftalen er intakt, så de kan sådan set bare kigge en lille smule til venstre, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, SF’s gruppeformand.

SF vil have nedenstående:

  • De aftalte 200.000 hektar grundvandsparker i vandindvindingsområderne skal udpeges inden udgangen af 2024.
  • Der skal gennemføres et straksforbud mod brug af pesticider i områderne helt tæt på vandboringerne (de såkaldte BNBO’er). Dette skulle i henhold til tidligere aftaler være indført i tilbage i 2022.
  • Der gennemføres en akutindsats mod PFAS forureninger i vandindvindingsområder. Jord fra større punktforureninger i disse områder skal renses. Det kan for eksempel være på brandøvelsespladser. Der skal afsættes 50 millioner på finansloven til indsatsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel