Kolding Netavis

Romantik i røg og damp i ferien

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen

Veterantoget kører her i ferien fra Haderslev til Vojens.

Der kører veterantog her i ferien på den gamle banestrækning mellem Haderslev og Vojens. Næste gang der kan opleves romantik i røg og damp er på torsdag den 27 juli.

Opfyringen af det gamle lokomotiv står de arrangerende klubbers formænd for, Malte Vyff Jørgensen fra veteranbanen i Haderslev og Lars Ole Hansen for Sydjyllands Veterantog i Lunderskov. Og den startes op allerede dagen før, så lokomotivet har tryk på kedlen og klar til at køre torsdag morgen, skriver Fællesavisen.

Leder af togpersonalet, og togfører er denne gang jernbaneforfatteren Mogens Duus.
som blandt andet har skrevet bogen ”Perle – Jernbanen mellem Haderslev og Vojens”, som netop yderst interessant beskriver historien om den tidligere DSB-strækning mellem Haderslev og Vojens..

Veterantogets udgangspunkt i Haderslev er Haderslev Vest ved Simmerstedvej, hvor der har været station siden 1866 med forskellige navne. Mellem Haderslev og Vojens er der forskellige mellemstationer.

Hammelev som var ’den store’ mellemstation, som landbruget og andre handelsdrivende brugte til både stykgods og med hele vognladninger. Endvidere standser toget også i Styding, hvor der var holdeplads.

Lige indtil banens lukning for persontrafik i 1974 standsede togene både i Hammelev og Styding. Det samme gør veterantoget, hvis der er passagerer at optage eller afsætte, som hedder i jernbanesproget..

I veterantogstiden er der oprettet endnu et trinbræt, Strengløkke, der ligger lige mellem golfbanens hul nummer 5 og Kong Frederik IX plejecenter.

I Vojens kom Haderslevtoget oprindeligt ind på DSB stationen i spor 0 – et blindt stikspor. Veterantoget nu om dage benytter dog spor 1.

Stationsbygningen i Vojens er fra 1967, men der har ligget en station på stedet siden 1864.

Der kan således på “bumleturen” i røg og damp mellem Haderslev og Vojens, ud over en smuk natur, også opleves rigtigt meget historie.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel