Kolding Netavis

Katrine Marie Guldager om vrede kvinder 50+

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen
Foto: Les Kaner.

Litteratur6000 arrangerer et forfattermøde med den bogaktuelle Kathrine Marie Guldager på Kolding Bibliotek.

Kathrine Marie Guldager har lige udgivet det andet bidrag i en serie af tre om midaldrende kvinder, som mister fodfæstet i livet. Den første bog om Birgithe med th fik meget fine anmeldelser og bliver læst af mange. Nu har hun udgivet “Endnu en dag i Guds skaberværk” og igen er både læsere og anmelderne begejstrede.

Birgithe med th er en fortælling om en desperat kvinde fanget i centrum af en dybt kompliceret og helt almindelig familie. En roman om at være på krigsstien på jobbet, i familien, i supermarkedet og trafikken, men – måske! – begynde at forsone sig med sorgen, vreden og sin egen historie.

Hun er folkeskolelærer med en forkærlighed for Tove Ditlevsen og en stærk afsmag for samfundsmaskinens amokløb.

Hun er mor til tre, en uhyggelig dårlig bilist, temperamentsfuld (læs: rasende!) og har en følelse af, at det altid har været hende, som har skullet holde sammen på familien. Nu da hendes mor er død, er det derfor Birgithe, og ikke hendes psykisk skrøbelige søster, der skal tømme huset. Hun har tænkt sig at slæbe alt ud i haven, bygge et kæmpe bål og brænde det hele af, men da hun først er alene i det store, tomme hus, melder sorgen over alt det tabte sig med fuld styrke. Og så banker fortiden pludselig på.

Endnu en dag i Guds skaberværk er fortællingen om den midaldrende Lotte og hendes liv fortalt over 12 dage. Hun har også et stærkt ønske om at gøre verden bedre og være noget for andre – men helst på sin egen måde. Hun bliver som Birgithe også ramt af en række fortløbende ulykker.

Hun mister sin kæreste og har ikke noget job, men kender som socialrådgiver alt til de mange skæbner, som ikke klarer sig i samfundet. Hun har ikke en god kontakt til sin mor og er i det hele taget grund-ensom. Men Guldager formår med sin stil og sit sprog, at få læseren til at tro på Lotte – ligesom vi gjorde det med Birgitte med th.

Katrine Marie Guldager (født 1966) har udgivet en lang række romaner, novellesamlinger, digtsamlinger og børnebøger. Hun er bl.a. kendt for Køge-krøniken, der skriver et kapitel til den moderne Danmarkshistorie ved at følge en familie fra Køge fra Anden Verdenskrig og frem til 1980’erne. Og den anmelderroste bestseller En uskyldig familie (2017) om finansmanden Frederik, der søger lykken i udlandet efter en opvækst i en venstreorienteret sydfynsk hippiefamilie med stærke kvinder og svage mænd.

I 2018 udkom Bjørnen (2018) om den vrede Vibse og senere den autobiografiske roman Det samme og noget helt andet, der tog livtag med familien som konstruktion.

Katrine Marie Guldagers bøger er oversat til flere sprog, og hun har modtaget en lang række legater og priser, bl.a. Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat og livsvarige hædersydelse, Kritikerprisen og Beatriceprisen.

Arrangementet finder sted torsdag den 7. september klokken 19-21 på Kolding Bibliotek. Billetter kan købes her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel